Igyunk meleg italokat
Forrás: STOP/Hölgyvilág
A forralt bor és a rumos tea ugyanúgy hozzátartozik egy hideg téli estéhez, mint a hó az év végi ünnepekhez. Az itt szereplő alkoholos és alkoholmentes forró italok gyorsan elkészíthetők és nagyon finomak
Vaníliás málnapuncs
Hozzávalók: 3,5 dl víz, 0,5 l vörösbor, 4 ek málnaszörp, 2 csillagánizs, 1 fahéjrúd, 4 tk méz, 2 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl málnalikőr, 200 g fagyasztott málna
Elkészítése: Lassan felmelegítjük egy fazékban a vörösbort, a vizet, a szörpöt, a csillagánizst és a durvára tört fahéjrudat, de nem forraljuk fel. Beletesszük a mézet és a vaníliás cukrot, alaposan elkeverjük, végül belekeverjük a likőrt és a málna felét. Pár perc alatt újra felmelegítjük, de nem főzzük meg. Leszűrjük a puncsot, és poharakba szedjük. Tálalás előtt nem sokkal a forró puncsba keverjük a még fagyos málnaszemeket, és gőzölögve kínáljuk.
Almapuncs
Hozzávalók: &189; l fehérbor, &188; l almalé, 1 dl calvados, 2 ek cukor, 2 fahéjrúd, 2 szem szegfűszeg, vékonyra szeletelt alma
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, és lassan felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Utána poharakba szűrjük, és almaszeletekkel díszítve kínáljuk.
Forró Vilmoskörte-puncs
Hozzávalók: 6 cl vilmoskörte pálinka, 150 ml körtelé, néhány szelet vilmoskörte, barna kandiscukor
Elkészítése: Felforrósítjuk a körtelevet, beleöntjük a pálinkát, majd pohárba töltjük, és beleteszünk egy-két szelet körtét. Ízlés szerint édesíthetjük kevés barnacukorral.
Glögg
Hozzávalók: 1 üveg száraz vörösbor, 1 tk őrölt kardamom, 1 fahéjrúd, 7 szem szegfűszeg, 100 g mazsola, 100 g tisztított mandula, 12 db kockacukor, 2,5 dl konyak
Elkészítése: Lábasba öntjük a vörösbort a kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel és a mazsolával, lassan felforrósítjuk, hogy a bor szinte forrjon. Ezután alacsonyabb hőfokra állítjuk a tűzhelyet, beledobjuk a mandulát is a borba, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Nem főzzük tovább. Ízlés szerint ezek után kihalászhatjuk belőle a kardamomot, a fahéjat és a szegfűszeget. A kockacukrot egy kis lábasba tesszük, ráöntjük a konyakot, majd meggyújtjuk egy hosszú gyufa segítségével, és lassan megolvasztjuk a cukrot. Ha felolvadt, a vörösborhoz öntjük. A glöggöt mazsolával és mandulával együtt poharakba szedjük, fahéjjal díszítjük, és azonnal kínáljuk.
Gyümölcsös-fűszeres forralt bor
Hozzávalók: 4 cl konyak, 2 üveg erős vörösbor, 10 dkg kandiscukor, 8 dkg mazsola, 10 szem szegfűszeg, 4 csillagánizs, 2 fahéjrúd, 1 egész citrom, 1 alma
Elkészítése: Megmossuk és lecsepegtetjük a mazsolát, majd egy tálban összekeverjük a konyakkal. A bort fazékba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a konyakos mazsolát és a fűszereket.
A citromot vékony cikkekre vágjuk, az almát negyedeljük, kimagozzuk, és szintén vékony cikkeket vágunk belőle, majd mindkét gyümölcsöt a vörösborhoz adjuk. Az egészet felmelegítjük, és 10-15 percig hagyjuk állni.
Egzotikus gyümölcspuncs
Hozzávalók: 4 dl narancslé, egy citrom leve, 2 szelet citrom, négyfelé vágva, 1 fahéjrúd, ¼ tk őrölt vanília, 6 dl víz, 30 g méz
Elkészítése: Felfőzzük a narancslevet a citromlével, a fahéjjal és a vaníliával. Beletesszük a citromszeleteket, és 5 percig állni hagyjuk, majd eltávolítjuk a fahéjat. Felforraljuk a vizet, a narancsléhez öntjük, belekeverjük a mézet, és ízesítjük. Poharakba töltjük, és forrón, fahéjrúddal és borsmentalevelekkel díszítve tálaljuk.
forrásom a STOP
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2008.01.02. 18:39
Igyunk meleg italokat
Címkék: bor ital puncs forraltbor glögg
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr90282358
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.