Etyeki Kúria - Rózsakert Cuvée 2006 | |
Kóstolás dátuma: 2007-12-17 | Borvidék: Etyek-Budai |
Bor jellege: száraz | Bor fajtája: fehér cuvée |
Leírás: Alaphelyzetben nem vagyok nagy etyeki reduktív fun, illetve ha mégis, inkább jár a kezem Maya Ernő megbízható minőségű és kiváló ár/érték arányú borai felé. Ha meg valami dögösre vágyom, ott vannak nekem pl. Hernyák Laci borai. No nem mondom, nem volt rossz az a 2004-es Kúria Pinot, de valahogy az az érzésem, hogy a jó boraik túlárazottak. 10 éves születésnap okán már halottam a készülő, „fát is látott” nagy fehér cuvée-ről 2006-ból. Így amikor megláttam a palackot egy borkereskedésben, sejtettem mivel állok szemben. A közel 4500 Ft-tos árcédulán először dobtam egy hátast, sőt hirtelen egy Szepsy száraz furmint felé lendült a kezem, ami azért ennél olcsóbb, bár a maga nemében az is drága. (Ha belegondolok Áts Karcsi 1100 Ft-tos furmintjába, vagy Patrícius, Oremus, Bárdos Saci 2000Ft körüli remek tételeibe… De Bott Judit, Demeter Zoli, Bussay doki, vagy Villa Tolnay 3-3500 között már csodákat árul, minerális, vulkáni karakterű borokban.) Szóval lendült a kezem, de hűlt helyét találtam. Mondta is az eladó, hogy igen hamar elkelt. Így keveredtem vissza az Ipacs Géza tervezte, romantikát sugárzó rózsás címkés palackhoz. Mit tudhat ez a bor, ezért a pénzért ? - izgatta tovább a fantáziám - így hogy ne nézzem magam teljesen ökörnek, néhány üveg Tamás olaszrizling mellé, vettem egyet ebből a tételből is. Estig bírta a hűtőben, győzött a kíváncsiság :)! Világos sárga, zöldes reflexű bor került poharamba, amelynek „krémes” mozgása magas extratokról árulkodik. Illata rendkívül intenzív. Nem tudtam milyen fajtákból készült, de a címkével harmonizáló rószás-virágos illat alapján akár tramini is lehet benne. De Sauvignon Blanc biztosan. A kiszellőző rózsás illatot hűvösen elegáns fehér húsú őszibarack, körte követte, majd több réteggel később egy fahordós jellegű chardonnay-s almás, vajas illat zár. Igazán jó kezdet, sőt több annál! Később olvastam, hogy a cuvée felerészben - félig ászkolt, félig médiumban barrikolt - Chardonnay, másik fele pedig reduktív Sauvignon Blanc és Királyleányka. 3-ból kettő stimmel, a Királyleányka karakterét pedig nem nagyon szoktam felismerni. Az adta volna ezt virágillatot? Minden esetre a reduktívan gyümölcsösnek megőrzött Blanc és a hordós Chardonnay igazán dögös illatvilágot eredményezett. Kóstolva megdöbbentően elegáns struktúrát találtam, ropogó savakkal, sőt inkább azt mondanám a bor egyensúlya még a savak irányába billen (6,8 gramm/liter sav ). Ez akár bíztató is lehet érlelési potenciálját tekintve, amit hordóminta korában mások 10 években jelöltek meg. Intenzíven zamatos, mégis túlzásoktól mentesen elegáns, már-már minerális lecsengéssel. Rudolf Krizan mester összességében nemzetközi formátumú, remek, Burgundiát idéző tételt készített. Nagy bor, bár továbbra is utálom az árát! (4) | |
forrásom a www.miri.hu |
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.12.24. 09:10
Kóstolási jegyzetek a www.miri.hu -ról
Címkék: franciaország bor etyek borajánló borteszt
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr55273885
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.