bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.12.24. 09:28
Flamandok és vallonok: a pezsgő összetart
Címkék: bor hollandia pezsgő
Flamandok és vallonok: a pezsgő összetart
A karácsonyi ünnepi asztalra is eltérő étkek kerülnek Belgiumban, a flamandok és vallonok - újabban törékenynek látszó - hazájában, de van egy közös pont, amelyet nem tépázhatnak meg politikai civakodások: mindkét népcsoport 70 százaléka pezsgővel vagy habzóborral kezdi a lakomát.
A Carrefour és a GB élelmiszer-üzletlánc felmérése szerint azonban már az előételnél kiütköznek az addig pezsgővel "szőnyeg alá söpört" mély különbözőségek. A holland nyelvű flamandok 39 százaléka levessel indít, a franciaajkú vallonoknál ez az arány csak 17 százalék. A vallonok 43 százalékának a libamáj a karácsonyi előétel. Ez utóbbi finomságra csak a flamandok 7 százaléka vetemedik.
A főételek kategóriájában a vallonoknál a pulyka vezet, azt követi a hagyományosan elkészített vadhús, bronzérmes pedig a burgundi sült. A flamandok nemzeti önérzete itt kissé megbicsaklik: körükben a legnépszerűbb a burgundi sült, ezüstérmes a pulyka, és harmadik helyen szerepel a vadétel.
A vallonok kétharmadának karácsonyi menüjén sajt is szerepel, a flamandoknak csak 37 százaléka mondja ezt magáról.
Az édesség a vallonok körében inkább fagylalt jellegű, a flamandok körében krémesebb.
forrásom s STOP
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr16273896
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.