 | Messziről csalogat az illatával a forralt bor
| Jobbnál jobb leírásokat kaptunk néhány hete indított felhívásunk után, melyben azt kértük olvasóinktól, hogy küldjék el nekünk kedvenc forralt bor receptjüket. Az finom ital nem csak az íze miatt lopta be magát kedvelői szívébe, hanem azért is, mert aki már kóstolta, az egyből felismerte, hogy a fűszerekkel megbolondított nedű gyorsan elűzi a borús időben támadó rosszkedvet, sőt még a vírusokat is. Összeállításunkban kedvenc receptjeinkből mutatunk meg néhányat.
| Béla tojásos forralt bor receptje: Nálunk évtizedek óta minden Szenteste tojásos forralt bor van a rántott hal mellé, és a kettő együtt elképesztően finom, ráadásul megalapozza a család karácsonyi hangulatát. Bár tojásos, ez mégsem borleves. Próbálják ki, érdemes! – írta Béla Pátyról. Hozzávalók: másfél liter száraz fehérbor (lehet édes, de akkor kevesebb cukor kell), szegfűszeg és egész fahéj bőven, pár szem egész fekete bors, 12 púpos evőkanál cukor, 5 darab tojás Elkészítése: Fél liter bort a fűszerekkel fölteszek főni, és néhány percig forralom, hogy a fűszerek kiadják az ízüket. Ezután leszűröm, és hozzáadom a többi bort – egy decit kihagyva –, meg egy liter vizet. Ezt forrásig hevítem, de már nem forralom. Közben a kihagyott deci borban elkeverem az öt tojás sárgáját. A forrásig hevült borba keverés közben nagyon lassan beleöntöm a tojást (óvatosnak kell lenni, nehogy összefusson!), majd ismét forrásig hevítem, ezután leszűröm és forrón tálalom.
 Megkívánja a mazsolát is az ínyenc itala Fotó: Cser Dániel
Minőségiből az igazi! - Minőségi borból készül Nyíregyházán a forralt bor - mesélte boldogan a Leonardo Média Akadémia diákja, Kovács Edit, aki élvezte a bor minden egyes cseppjét. – Megtudtam azt is, hogy tizenöt litert főznek egyszerre, amely pár óra alatt elfogy. Télen mindenkinek jól esik egy kis forróság, amely messze űzi a vacogást – mosolygott a fiatal hölgy. Hozzávalók: Minőségi bor, Narancskarika, Citromkarika, Fahéj, Ánizs Elkészítése: A bort és a fűszereket egy fazékban forrás előtti állapotig melegítjük közepes lángon, lassú kevergetés mellett. Ne forraljuk fel a bort, mert az tönkreteszi a bor aromáját! Ha felmelegítettük, tegyük bele a szeletelt citromot, szükség esetén plusz porcukorral állítsuk be az ital édességét, és csészékbe öntve forrón kínáljuk. Megbolondítja a fahéj az italt Fischer Péter receptje: Hozzávalók: 1 liter száraz fehérbor, 3 dl víz, 6 evőkanál cukor,+ 1 kávéskanál vaníliáscukor, 10-15 db szegfűszeg, 2-3 szál fahéj, 1 evőkanál felkockázott narancshéj, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál csipkebogyó, citromfű, esetleg néhány szem kökény (ha elérhető), pár karika citrom. Néha szoktam belerakni egy fekete tea filtert. Elkészítés: Az összetevőket - a citromot és a narancshéjat kivéve - egy fedeles lábosba rakom és csak az első rottyanásig melegítem, majd ha kissé lejjebb ment a hőfoka, beleteszem a citromkarikákat és a narancshéjat.
forrásom a Bors | |