A legjobb tokajik karácsonyra
Most a kései szüretelésű és édes szamorodni típusú borokból (bekerült egy máslás és egy négy puttonyos aszú is) válogattunk össze egy csokorra valót, melyek közül egyet-egyet érdemes odaállítani az ünnepi asztalra.
A késői szüret azt jelenti, hogy a szüretet valóban későn kezdik. A későn érő, aszúsodó fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt már a 16-17. században Simon-Júda napján, október 28-án kezdték el szüretelni.
Szamorodni, késői szüret, máslás és aszú is volt a tételek között |
Nagyon keskeny a határ a kései szüretelésű, természetes maradékcukrot tartalmazó bor és az édes szamorodni között. A kései szüretelésű bor alapanyaga egyaránt tartalmazhat ép, töppedt, illetve a botrytis által "megfertőzött" szemeket.
A szamorodnit olyan szőlőfürtökből préselik, melyek szép számban tartalmaznak aszúszemeket. A szamorodni technológia lényege tehát, hogy nem csipegetik ki a fürtökből az aszúszemeket, hanem egészben préselik. A szamorodniban magas az alkoholtartalma és jelentős mennyiségű, 100-120 gramm cukor is maradhat benne.
A szamorodnihoz az aszús fürtöket begyűjtik. Az egészséges és aszús szemeket együtt préselik. A magas cukortartalmú mustot fahordóban vagy rozsdamentes acéltartályban kipréselik. Azután legalább egy évig fahordóban érlelik. Az édes szamorodnit annyi ideig kell palackban pihentetni, hogy a fahordós érleléssel együtt az érlelés időtartama elérje a két évet.
Az édes szamorodni - már csak a hosszabb érlelésnél fogva is - talán kicsit "nehezebb" bor, míg a kései szüretelésű borok frissebbek, virágosabbak, fiatalosabbak.
Tokaji bortípusok minimális természetes cukortartalma | |
édes szamorodni | 30 gramm/liter |
3 puttonyos aszú | 60 gramm/liter |
4 puttonyos aszú | 90 gramm/liter |
5 puttonyos aszú | 120 gramm/liter |
6 puttonyos aszú | 150 gramm/liter |
aszúeszencia | 180 gramm/liter |
Mit együnk a tokajihoz?
Az itt következő borokat az eddigi "beidegződésekkel" szemben nem desszertek mellé ajánljuk. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, akkor fogyasszuk őket a desszert helyett. Amennyiben viszont kaphatóak vagyunk egy kis kulináris kalandozásra, kóstoljuk össze őket a távol-keleti konyha ínyencségeivel és fűszereivel.
Ne riadjunk vissza a finoman csípős, chilis ételektől sem, pazar íz-tűzijátékban lehet részünk, ha például chilis tandoori jérce vagy gyömbéres szűzpecsenye mellett tesszük próbára az itt következő borok valamelyikét.
Persze egy pácolt kacsamell borban párolt gyümölcsökkel is telitalálat lehet. Vagy akár egy rétestésztában sült kecsege.
Kalandra fel, kísérletezzünk!
Ajándék kortyok
Mint azt előző tesztjeinkben már említettük, minden alkalommal más pontrendszert alkalmazunk a borok vizsgálatára, hiszen nem lehet ugyanazzal a mércével mérni egy nagy, testes vörösbort, egy újbort vagy akár egy késői szüretelésű édesbort. A mostani pontozás a következőképpen zajlott.
0-3 pont nem ajánljuk A hétpontos bor különleges alkalmakra való
4 pont egyszerű ízek
5 pont hétköznapokra
6 pont magas színvonalú
7 pont különleges alkalmakra való
8 pont stílussal és egyediséggel rendelkező
9 pont drága tokaji presztízsbor
10 pont világklasszis
Szepsy "Botond" Cuvée 2006
Tesztünk abszolút győztese. Szepsy István az unokája után nevezte el Botondnak. Négy dűlő és a három nagy tokaji fajta cuvée-je. 141 g/l maradékcukor-tartalmával tulajdonképpen egy öt puttonyos aszú. De annál valahogy légiesebb, könnyedebb, jól "ihatóbb".
Ízei szétszálazhatatlanok. Rengeteg gyümölcs és nagyon kifinomult, krémes struktúra. Nem az édesség, hanem a cukor-sav-extrakt alkotta harmónia benne a lényeg. Aki egyszer megkóstolta, sosem felejti el.
9 pont
Degenfeld Andante Furmint 2004
Október végén szüretelték az alapanyagot a Degenfeld birtok Galambos-dűlőjében. Illata összetett, bonyolult, idő kell neki, mire kinyílik. Akkor mandarinvirág és őszibarack kavarog benne a lekaszált fű nap szárította illatával.
Minél inkább felmelegszik, annál inkább az aszalt déli gyümölcsök kerülnek előtérbe. Hidegen a virágokon a hangsúly. Tizenegy hónapig új fahordóban érlelődött, a fa mégsem nyomja rá bélyegét. Bársonyosan telt íze nagyon hosszú.
8 pont
Oremus Édes Szamorodni 2000 Tokaj "Birtok Válogatás"
Tizennyolc hónapig volt fahordóban. A hárslevelű hangsúlyos benne, utána a furmint és a zéta. Tulajdonképpen a late harvest kategóriába tartozik, a közös nevező, hogy a fürtök kétharmad része nemesen rothadt aszúszemeket tartalmaz, plusz a technológia, az egész fürtös préselés.
Ennek a bornak a lényegét az érleltség adja. Nem a bohókás, virágos, könnyed hangulat, hanem a nemes, aszalt gyümölcsökben gazdag, aszús világ. Vastag, nagy bor, mely tökéletesen egyensúlyoz az édesség és a savak között. Nagy élmény.
8 pont
Degenfeld Édes Szamorodni 2004
Tiszta hárslevelűből préselt, nemes, intenzíven gyümölcsös szamorodni. Cukor-sav egyensúlya kivételes, csupa lendület, tűz, vibrálás.
A gyümölcsöké a főszerep, meg se próbáljuk felsorolni, mennyi van benne. Könnyű, de nagyon tartalmas. Indiai ételek mellett bizsergető és felejthetetlen élmény.
7, 5 pont
Dobogó Mylitta 2005
Ady Endre egyik múzsája ihlette a bor nevét |
Édessége a savak fölé kerekedik Noha így is könnyed, mégis sűrű. Talán egy hajszállal lágyabb, mint kellene. Feminin, nem csak azért, mert nő keze is benne van. Merengő bor.
7 pont
Disznókő 4 Puttonyos Aszú 2001
Színe aranysárga, illata mazsolás kalács karácsonyi fűszerekkel. Minél inkább kinyílik, előretör a narancslekvár, a széna, sőt egyesek szokatlan módon a friss szilva jegyeit is felismerni vélik benne.
Krémes és lágy, talán nem olyan koncentrált, és az utóíze is rövidebb egy lehelettel. A bonyolultság hiányzik belőle.
6, 5 pont
Királyudvar Furmint 2002 "Lapis" (félédes)
Illatok kavalkádja a fehér húsú baracktól a jácinton át némi citrusos reflexszig. A cukor és sav aránya finoman kidolgozott, átgondolt.
A fahordó, amiben erjedt, diszkréten a háttérben marad. Visszafogott, nincs benne semmi tolakodás. Édessége és savassága is diszkrét. Narancsos kacsamellhez eszméletlen.
6, 5 pont
Vayi Cuvée 2005
Ungváry Krisztián, a neves történész jegyzi ezt a bort. Szőlőterülete Tolcsva határában, a híres és kitűnő adottságú Vayi-dűlőben fekszik. Az ültetvények fele nagyon régi, mintegy száz éves.
A palack tartalma kedves, lágy, krémes szerkezettel rendelkezik. Cukortartalma alapján akár ötputtonyos aszúnak is beillene. Illatban és ízben már-már stílusjeggyé vált a körte, amely a címkén is feltűnik. Nem bonyolult, de nemes bor.
6 pont
Hétszőlő Hárslevelű 2005
Illatban tutti-frutti, friss hárs, akác. Könnyedségben a Hétszőlő birtok verhetetlen. A lösztalaj ebben a műfajban minden anyagot illattá formál. Aki "a tokajit" tanulni szeretné, feltétlenül ezzel kezdje. Kiindulópont. És - nem utolsó sorban - sokat lehet belőle inni.
6 pont
Göncöl Tokaji Fordítás 2000
Hagyományos tokaji édesbor, amely az aszúszemek másodszori felöntésével készül. Az aszú makettje, de nem annyira a zamatoké és a testté, mint inkább a savaké a főszerep.
Igazi gasztrobor. Cukortartalma négy puttonyos aszúénak felel meg. Bármilyen egzotikus fűszerezésű ételhez. Csak legyen benne curry.
5 pont
forrásom a Deluxe Magazin