Borajánló karácsonyra
Melyik bort melyik ételhez?
Hal
A magyar asztalra Szenteste hagyományosan hal kerül, amely a néphit szerint a bőséget szimbolizálja a következő esztendőben. Régebben a böjti időszak étrendjébe tartozott, de ma már az ünnep bármelyik napján az asztalra kerülhet, ezernyi formában. A hal pedig akkor érzi jól magát, ha úszhat. Igyatok hát mellé!A halászlében a hal édeskés ízét egy testesebb, savasabb fehérbor, például olaszrizling vagy szürkebarát jól kiegészítheti, de a hagyományos párosítás fűszeres kadarkával vagy kékoportóval - portugieserrel - is kiváló választás.
Kiss Gábor Portugieser 2005.
Rántott ponty mellé tüzes fehérbort vagy csersavban gazdag vörösbort is párosíts.
Feind Borház - Chardonnay 2005.
Harcsapörkölt túrós csuszával - fogyaszthatjátok száraz, testes fehérborokkal, de bársonyos vörösborokkal is.
Fekete Borpince - Kadarka 2003.
Rácponty - a testes fehérborok, a bársonyos vörösborok ezzel az étellel is harmonizálnak.
Vesztergombi Pince - Kékfrankos Selection 2003.
Ha füstölt lazacot készítesz, akkor ahhoz egy barrique chardonnay krémessége nagyszerűen illik, ha nem füstölt a hal, akkor sauvignon blanc-nal, pinot blanc-nal, esetleg egy szép száraz furminttal érdemes összekóstolni.
Lisicza Pincészet - Sauvignon blanc 2005.
Pulyka
A szárnyasok közül a pulyka is a karácsony egyik szimbólumának tekinthető. Az angolszász országokban szinte elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora pulyka nélkül, de ma már a hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően Magyarországon egyre gyakoribb vendég az ünnepi menüben.Az angolok főként gesztenyével töltve fogyasztják, amitől édes jellegűvé válik, így igazi ínyencségnek számít. Ha nem akarsz vitát, a hagyományos ízeket kedvelőeknek csak óvatosan tálald.
A gesztenyével töltött pulyka egy könnyed, illatos traminivel vagy egy testesebb tokaji borkülönlegességgel mennyei.
Göncöl - Fordítás 2000.
Karácsonyi kacsasült-lakoma mellé választhatsz könnyedebb borokat: kékoportót, pinot noir-t; vagy testesebb borokat: syrah-t, cabernet sauvignont is.
Weninger Pincészet - Syrah 2004.
A karácsonyi menüben a káposzta nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél is - a németeknél vöröskáposzta, a letteknél és az oroszoknál grúz töltött káposzta formában - fontos szerepet játszik. Magyarországon a káposztát karácsonykor elsősorban töltött káposztának készítik el, amihez - főként vidéken - a decemberi disznóvágásból származó friss sertéshúst használják fel.
A kolozsvári töltött káposzta kívánja a fűszeres borokat, például olaszrizlinget, rajnai rizlinget.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Rajnai rizling 2005.
Desszert
A karácsony az édességek habzsolásának időszaka is, ahány ház, annyiféle sütemény. Van azonban néhány kihagyhatatlan örökzöld.A diós, mákos bejglit illatos Irsai Olivérrel, de akár egy 5 puttonyos aszúval is társíthatod.
Szőke Mátyás - Irsai Olivér 2006.
A mézeskalácsot fogyaszthatjátok desszertborokkal, mézillatú borokkal.
Légli Ottó - Pinot blanc 2005.
A gesztenyés kiflihez, gesztenyés sütikhez szép savú, harmonikus fehérborokat kínálj.
Pfneiszl Pince - Kései szüretelésű Zenit.
A sajtos rúd esetén nem az ételhez választod a bort, hanem a borhoz a korcsolyát: szinte bármilyen száraz fehérbor mellé ropogtathattok sajtos rudat.
Györgykovács Imre - Olaszrizling 2004.
Alma
Bár nem feltétlen a karácsonyi menü része, mégis fontos jelentőségű a Szenteste elfogyasztott alma: a keresztény kultúrkörben a tudás fájának gyümölcse, egyben a család összetartozásának szimbóluma. Több száz évvel ezelőtt vacsora után a gazdasszony kezébe vett egy szép, piros almát, és annyi szeletre vágta, ahányan ültek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következő esztendőben.Almás rétes mellé kortyolgassatok illataromákban gazdag fehérborokat.
Béres Szőlőbirtok - Sárgamuskotály 2005.
Az étkezés végén megkoronázhatjátok az estet egy kellemes pálinkával.
GelaVilla - Törkölypálinka.
forrásom a femina.hu