Agárdi aranyeső az idei HunDeszten
A legeredményesebb kereskedelmi főzde tizenkettőből 9 aranyat hozott el
2007. december 5., Budapest – Az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el a „Legeredményesebb kereskedelmi főzde” címet az idei HunDeszt Pálinkaversenyen, a főként kereskedelmi főzdéket felsorakoztató megméretésen. A 12 Agárdi pálinkaminta mindegyike díjazottként végzett, amelyből 9 (ebből 4 kiemelt) aranyérmet kapott, valamint 2 ezüst és egy bronzérem született. Az összesen 220 beérkezett pálinka- és párlatmintát vizsgáló szakmai zsűri által kiosztott díjak is megerősítik, hogy az Agárdi Pálinkafőzdében minőségi pálinkák és párlatok készülnek. A díjakat és okleveleket Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde főzőmestere vette át a Művészetek Palotájában, ma délelőtt dr. Máhr Andrástól, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárától, illetve a pálinkaverseny elnökétől, dr. Panyik Gábornétól.
A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) 2007. november 22-én Miskolcon megrendezett 2007. évi HunDeszt Pálinkaversenyén 220 pálinka és 100% gyümölcs alapú desztillátum és párlat került a szakmai zsűri poharába. Ezek között volt az Agárdi Pálinkafőzde 12 pálinkája, amelyek mindegyike rangos díjat hozott el, és így ők lettek a „Legeredményesebb kereskedelmi főzde” cím tulajdonosa is.
Aranyéremmel díjazták az Agárdi Szilva, a 2007-es Kajszibarack, a Vadszeder, a Feketeribizli, az Erdei meggy, a Cigánymeggy, a Pannonhalmi Tramini törköly, a Bock Syrah törköly és a Szomolyai cseresznye pálinkákat. Ezüstérmes lett az Agárdi Muskotályos szőlő és Birs, valamint bronzérmet kapott a 2006-os Kajszibarack pálinka.
Az egyes kategóriákban az aranyérmet nyert tételek közül a zsűri – a bírálók visszakóstolását követően – a legjobbat champion címmel jutalmazta. A bírálók az egyéb gyümölcscsaládonként is odaítélhették a champion díjat az aranyérmes tételeknek (ha azokból legalább három nevező, legalább tíz mintája versenyzett). Az Agárdi Pálinkafőzde 9 aranyérméből négy champion díjat is kapott, mégpedig a 2007-es Kajszibarack, a Vadszeder, a Feketeribizli és az Erdei meggy pálinka.
„Több rangos versenyen veszünk részt, hogy megméressük termékeinket, és ezzel bizonyítsuk a minőség iránti elkötelezettségünket. Két szakmai fórum fontos nekünk igazán: külföldön a Destillata (Bécs), itthon pedig a HunDeszt, ahol képzett és valóban szakértő zsűri bírálja a pálinkákat. Ahogy nekünk, ennek a versenynek is az a célja, hogy a minőség folyamatos javulását, illetve a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését segítse elő. Az idei HunDeszten nagy örömünkre a vakkóstolás során a szakemberek minden egyes pálinkánkat kiválónak vélték és a legtöbbjét aranyéremmel jutalmazták.” – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere. Majd hozzátette, hogy a Szomolyai cseresznye kiváló helyezése azért is különleges számukra, mert a Főzde 5 éves fennállása óta az idén készítettek először cseresznyepálinkát, amely már az első versenyen aranyérmet nyert.
A zsűritagok a beadott pálinka- és párlatmintákat húsz pontos bírálati lapon értékelték, a technológiai korrektséget (alapanyag, cefrézési-, erjesztési-, elválasztási, esetleg érlelési hibák), a gyümölcs jellegét (fajtán belüli specifikációk), az íztisztaságot és a harmóniát vették figyelembe.
A HunDeszt Pálinkaverseny fővédnöke Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter volt, akinek távollétében dr. Máhr András szakállamtitkár adta át a nyerteseknek az okleveleket.
Az Agárdi Pálinkafőzde eddigi hazai eredményei:
VII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál (Gyula, 2006): a szakmai zsűri különdíja, 3 nagyarany, 3 ezüst és 2 bronzérem
HunDeszt (2005): 2 Champion díj, 2 arany, 4 ezüst és 1 bronzérem
VinAgora (2004): a „Legeredményesebb főzde” címe, 3 arany és 6 ezüstérem
###
Agárdi Pálinkafőzde Kft. (www.agardi.hu):
Az Agárdi Pálinkafőzde 2002-ben, teljes egészében zöldmezős beruházásként jött létre. A helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszottak a főzdét körülölelő gyümölcsösök, melyek szinte korlátlan forrást biztosítanak a pálinka előállításához. Az Agárdi gyümölcspálinkák a kizárólag a magyar gyümölcsre jellemző egyedi ízvilág jegyeit hordozzák. A Főzde megnyitása óta a kézzel palackozott, sorszámozott pálinkák számottevő népszerűségre tettek szert: „Az év pálinkája” címet, továbbá több arany- és ezüstérmet vitt már el az Agárdi Pálinkafőzde, a szakma legnagyobb közép-európai versenyén, a Destillatán. Az Agárdi Pálinkafőzde a díjak mellett 2006-ban, harmadik alkalommal is elnyerte a Nemzetgyőztes címet.
További információ:
Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Vértes Tibor, főzőmester (tel.: 22/579-164; e-mail: fozde(at)agardi.hu)
Sajtókapcsolat:
B&D ComMedia Kft.: Béres Anikó, ügyvezető igazgató (tel.: 201-2512; e-mail: aniko.beres(at)commedia.hu)