Borászati kén és sav mérő készlet
Fontos, ( ha nem elengedhetetlen) kelléke lehet a borkészítésnek kisebb ( sőt a nagyobb ), borászatokban a házi-kézi szabad-kén ill. összes sav meghatározó készlet!
A készlet tartalma:
- 1 db szabad-kén tartalom méréséhez szükséges reagens;
- 1 db összes-savtartalom méréséhez szükséges reagens;
- 1 db kémcső.
A mérés menete:
Az alapcsomagban található kémcső külső falán egy kalibrációs skála található. Aminden esetben a “O” pontig töltjük a vizsgálandó borral, majd a vizsgálni kívánt paraméternek megfelelő reagenst csepegtetünk a kémcsőbe. A kémcsövet folyamatosan rázogatjuk. A reagensek mindkét esetben kék színűre festik a bort. Ha a kék szín már nem tűnik el a rázás hatására, akkor leolvashatjuk a mért értéket. Szabad - kén mérésekor egy osztás 10 ml szabad - kénnek felel meg, míg a titrálható sav mérésénél 1 osztás 1 g/l savtartalomnak felel meg. A vörös borokat aktívszenes szűrőpapíron szűrjük át a pontos színreakció megállapítása miatt. A mennyiségek pár másodperc alatt mérhetők!
A gyakorlati borászatban kiválóan használható gyorsmeghatározó készlet. A kén ill. a sav mérésekor sem nagyobb az eltérés kb. +- 5 %-nál. Ez bőven megfelel iránymutató mérésnek. A pontosabb méréseket végeztessük szaklaboratóriumban.
Megrendelhető e-mailban, kiszállítás postán vagy futárral.
Bővebb infó: Borlabor.hu