Az örök páros |
Bor és sajt: örök párosítás. Vajon gondolt-e arra az ember kiemelkedésének hajnalán, hogy majd megszelídít egy vadállatot, annak elveszi a tejét, azt forralja, hagyja megromlani, aztán szikkasztja és engedi megpenészedni? És gondolt-e arra, hogy ezután valami futónövényfélét megzaboláz, kertjébe cipel, a bogyóit összetöri, levét megromlasztja, kivárja, amíg a bűzös lé kitisztul, és évekig a fák derekából készült edényekben, úgynevezett hordókban tartja? És a végcélt sem láthatta, hogy miután mindezzel elkészült, a két remekművet asztalára tegye, és felkiáltson: hurrá, emberré váltam! Minket nem a gépkocsik, a számítógépek és a mobiltelefonok tettek emberré, hanem a sajt és a bor - no meg a kenyér -, így ha együtt látunk neki, áldozzunk reájuk kicsit több figyelmet. Válasszunk úgy bort, hogy kölcsönösen emeljék egymást a sajttal egyre magasabbra. Próbálkozzunk, mondjuk, az Ákos Pince 2003-as soproni cuvée-jével. Összetevői közül a kékfrankos a szegfűszeges, borsos fűszerességet, a merlot az aszalt gyümölcsök és a szilva ízeit, a syrah a földes, animális bársonyosságot adja az összképhez, hogy méltó vetélytársa lehessen a bor a sajt zsíros tömörségének. Ünnepeljük tehát fehér asztal mellett borral és sajttal emberré válásunkat egy embertelenné váló kor hajnalán. Ákos Pince, soproni cuvée, 2003 forrásom a hetivalasz.hu + Alkonyi László |
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.10.09. 21:01
Az örök páros: sajt és bor
Címkék: sopron bor sajt ákos pince
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr74191686
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.