|
Avagy: hajrá Andi, hajrá Gyuri!!
Eger |
Gyere Gyuri, gyújts gyertyát! Nem véletlenül idézzük gyermekkorunk nyelvtörőjét, hiszen Lőrincz György amolyan "fény az éjszakában" típusú borász, aki tehetségével folyamatosan elkápráztatja a borrajongókat. A kísérletező kedvű fiatalember a vörösborkészítés tudományát is eredeti gondolatokkal gazdagítja. Amúgy bordoktor, dolgozatát az "Új típusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában" címmel védte meg.
De nemcsak az elmélet, hanem a gyakorlat talaján is meglehetősen szabadon mozog. Ő a motorja a fiatal egri borászokat összefogó kezdeményezésnek, és övé az egri borvidék egyik legdinamikusabban fejlődő pincészete.
Területei Eger környékének legjobb dűlőiben fekszenek. Fehérborainak és rozéjának alapanyagát Gyöngyöspata határában, a Zsolca dűlőben szüreteli. Figyelemre méltó jelenség, ahogy a különböző dűlők egyes borokon keresztül lassan közvetlen ismerősünkké válnak. Ma már legtöbbünk rajongása tárgyát képezi a Merengő. Lőrincz György mellesleg remek névadó.
Boraiban szépen ötvözi a modern technológiát, a hosszan tartó kisfahordós érlelést és a tradicionális pinceműveleteket. Vörösborait például kizárólag tojásfehérjével deríti. Lőrincz György továbbra is a Bikavér nevének helyreállítását tartja egyik legfontosabb feladatának, a jövőben ezt szeretné zászlósborrá tenni. Hamarosan elkészülő egerszalóki pincéjében valószínűleg minden álmát valóra tudja majd váltani.
Ültetvények | Egerben: Pipis-dűlő 3.8 ha, Kis-Eged 0.3 ha; Egerszalókon: Kovászó 0.3 ha, Agyalos 2.9 ha, Paptag 5.1 ha, Ferenc-hegy 5.5 ha |
Szőlőfajták | Chardonnay, Olaszrizling, Pinot gris, rajnai rizling, Pinot blanc, Viognier, Merlot, Cabernet franc, Pinot noir, Syrah, Kékfrankos, Alibernet, Zweigelt |
Éves termelés | 50 000 - 55 000 palack |
A borászat honlapja: http://www.standrea.hu/
forrásom a bortarsasag.hu