Az október 5-7. között megrendezésre kerülő Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a magyar pálinka és a kolbász egyedi értékeit kívánja népszerűsíteni a hazai és a külföldi fogyasztók körében. Az igényes pálinkafogyasztást propagáló eseményt a Budai Várnegyed Savoyai terasz területén rendezik meg. A fesztiválon a hungarikumnak számító nedű kedvelői a hazai őstermelők jeles italait kóstolhatják és vásárolhatják meg. Arról, hogy ne szálljon a látogató fejébe az ital, a kolbászkészítők gondoskodnak, akik első alkalommal mutatkoznak be a fővárosi rendezvényen.
A tízéves múltra visszatekintő Csabai Kolbászfesztivált, amely évente mintegy 65-70 ezer látogatót vonz, hagyományosan október második felében rendezik meg a békéscsabai városi sportcsarnokban és környékén. A hagyományőrzési célból induló fesztivál mára egyik legjelentősebb, turisztikai vonzerőt jelentő gasztronómiai rendezvénnyé vált, amelyet idén október 20-23. között tartanak. A rendezvényre ellátogatók nemcsak a disznóvágást, a csabai kolbász és szárazkolbász készítését, a disznótoros hagyományokat ismerhetik meg, hanem Békéscsaba és vidéke szlovák és magyar gasztronómiai hagyományait is. A négynapos esemény fő látványossága a Bajnokok Ligája kolbászkészítő verseny és a fesztiválkolbász. A rendezvény nem nélkülözheti a borvigadalmat: az idei kolbászfesztiválon 30 pincészet és borászat mutatkozik be.
Nem lehet szüret borfesztiválok és szüreti napok nélkül: az október első hétvégéjén megrendezésre kerülő Villányi vörösborfesztivál és a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok csak két kiragadott rendezvény a széles hazai kínálatból. Az október 5-6-án tartandó villányi rendezvénynek az Eislingen-tér ad otthont, ahol a neves hazai borászok kínálják felcímkézett palackjaikból a bort. A lacikonyhák harapnivalóról, míg a kézművesek és a kirakodóvásárosok vásárfiáról gondoskodnak. Ugyancsak ezen a hétvégén kerül sor a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napokra, amelynek hagyománya 1932-re vezethető vissza. Folklórprogramok, szüreti felvonulás, szőlő-, must- és borkóstolás, népi iparművészeti kirakodóvásár, mesterség-bemutató, tájjellegű gasztronómiai kóstoló várja az odalátogatókat.
Kuriózumnak tekinthető a IV. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál is október 13-án, amely az Őrség jellegzetes tájtermékét helyezi a középpontba. Az Őrségi Nemzeti Park központi területén és a szomszédos Szalafőn zajló események között gyermek- és felnőtt programok, kézműipari vásár szerepel, amely eseményeket vetélkedők (például töklökő verseny, tökmagolajütés) és kulturális bemutatók, népi játékok, óriástök-kiállítás, töklámpás felvonulás, töktombola és színjátszók előadásai színesítenek. A mesterszakács vezetésével zajló gasztronómiai programok mellett (a tökkel készült ételek parádéja) az őrségi háziasszonyok is versenyeznek tökből készült ételeikkel. A rendezvény egyik kiemelt programja pedig nem lehet más, mint a Tökkirály és Töklovagok megválasztása.
forrásom a fn.hu