Világviszonylatban is híres borvidékünkön valóságos borlegendák teremnek, de ma már nem könnyű eligazodni a számos neves pincészet útvesztőjében. A holnap kezdődő borfesztivál kitűnő alkalom arra, hogy egy kis ízelítőt kapjunk a táj borainak méltán híres ízvilágáról. A Deluxe Magazin egy kis segítséget nyújt a választásban. |
Az Árvay Pincészet (95-ös stand) 2000-es évjáratának borait, az Esszenciát és a 6 Puttonyos Aszút is górcső alá vette a híres magazin, előbbi 98, utóbbi 94 pontot kapott. Az Árvay-borok 27 dűlő válogatott terméséből készülnek, érdemes megkóstolni a könnyed, üde, csalános és vilmoskörtés illatú, 2006-os Zempléni Sauvignon Blanc-t, illetve a 2005-ös Tokaji Hétfürtös Lajosok Furmintot. Ez utóbbit kóstolva kajszis, picit füstös, pörkölt mogyorós illatok szabadulnak fel, a cukortartalmat pedig a kellemesen kesernyés utóíz ellensúlyozza.
![]() |
A tokaj-hegyaljai édesborok ellenállhatatlanok |
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaj-Hegyalja tradicionális borkülönlegességei (aszú, szamorodni, fordítás) mellett késői szüretelésű furmitot, hárslevelűt és sárga muskotályt palackoz (2-es stand). A 2003-as Tokaji Fordítás úgy készült, hogy a 6 Puttonyos Aszú pörkölése után visszamardt aszútörkölyt erjedő furmint mustjával öntik fel, az eredmény egy különleges, botrytiszes, birsalmás, köményes-aszalt őszibarackos illatú, halványsárga bor.
Minden dűlőnek saját titka van, és rendelkezik kedvező, illetve kedvezőtlen tulajdonságokkal is, amelyeket a borásznak kell megértenie és kitapasztalnia - vallja a Lenkey Pincészet (31-es stand)) borásza, Lenkey Géza. Az 1500-as években épült mádi pince, az "Öreg" évszázados falai között olyan borok készülnek, mint a fele-fele arányban furmintból és a hárslevelűből álló félédes, 2003-as Barátság Cuvée, valamint a szintén 2003-as Bomboly Hárslevelű.
forrásom a Deluxe Magazin