16. Budapesti Nemzteközi Bor- és Pezsgőfesztivál, ahol a Tinto Fino ismét képviselteti magát | Várjuk Szeretettel Partnereinket, Vásárlóinkat a Tinto Fino standján | Térkép megtekintése ITT | Szokásunkhoz híven: a legkiválóbb Magyar borok /Dr Gál Lajos-Eger, Fischer-Badacsony, Fogl-Dörgicse/ mellett -Spanyol -Olasz -Chilei -Amerikai borokal kedveskedünk Önöknek. | Www.aborfesztival.hu |
|
| Olaj - a test és lélek balzsama... | A Pöllaui Nemzeti Parknak ezt a sarkát a dió illata lengi be. A feldolgozógépek zakatolása hallatszik, és a borostyán színű olaj csöpög a tartályokba... 1926 óta aprítják itt az olajmalom malomkövei az olajos magvak tucatnyi fajtáját. Olajos magvakat, amelyet szorgos kezek gondoznak és aratnak. Hagyományos osztrák olajütő malomként még ma is a tradicionális olajütő eljárást alkalmazva készítjük a hidegen sajtolt Fandler étolajokat. | Az olajok bőséges élvezete | Mindenütt azt halljuk, hogy korlátozni kell a zsíradék felhasználást, mégis a minőségi, értékes növényi olajokra szüksége van a szervezetünknek. Olajokra, amelyek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, és amelyeket a szervezetünk nem képes maga előállítani. Az étolajok természetes E vitamin tartalma védi sejtjeinket. A hidegen sajtolt növényi olajokkal testünk és lelkünk táplálását bőkezűen biztosíthatjuk. | BIO minősítés - természetesen! | Már a 70-es években felismertük: a természettel való felelősségteljes bánásmód, a következő generációk szükségleteire való figyelés, hazánk vidéki szerkezetének a támogatása döntő tényezői a jövő étolajtermelésének. Azóta ökologiai gazdálkodásból származó alapanyagokat is feldolgozunk, a magas minőségi követelményrendszer betartásával és kizárólag BIO minősítéssel. Csak így lehet az olajok ízét és illatát garantálni. Ma már sok fogyasztónk értékeli a széles választékú bio-olajainkat. | Optimális tárolás és élvezet | A hidegen sajtolási eljárásnak köszönhetően, és a finomítási és szűrési eljárások elhagyásának köszönhetően megmaradnak a fajtára jellemző íz-, illat-, és színanyagok. A természetes olajoknak a következő tárolásra van szüksége: Sőtét, hűvös helyen (8-12°C) tárolandó. Minden olajnak 1 év az eltarthatósága. Felbontás után is hónapokig mínőségromlás nélkül élvezhetők. Ez alól kivétel a lenmagolaj, mert ezt az olajat 3 hónap alatt el kell fogyasztani. | Általános információ | Az általános vélekedéssel ellentétben a hidegen sajtolt olajokat is lehet hevíteni. Gondoljunk csak a mediterrán országok főzési szokásaira - ahol az olivaolajat a zöldségek, halak és húsok elkészítéséhez is használják, nemcsak a salátákhoz. Alapvető szabály, hogy az olajokat nem szabad túlhevíteni, addig, hogy már füstöljön. | | Részletek a Tinto Fino oldalán | |
A HÓNAP BORÁSZATA: | | Kisapáti, Szent-György hegy | | Alfred Fischer burgenlandi, osztrák borász, akinek 12 hektáros birtokát családja 1931-ben alapította a Neusiedlersee Hügelland szívében fekvő Stöttera-ban. Mára Burgenland egyik legsikeresebb, a technikai-technológiai fejlesztésben élenjáró borászata lett. Alfred Fischer gondolt egy nagyot és merészet, a Balaton északi részén, a Szent-György hegy déli lejtőjén, Kisapátiban birtokot vásárolt magának. Nem érte be kevéssel, 70 hektár területen szőlőt telepített, tekintetét különösen a vörös fajtákra vetette. A legkorszerűbb szőlőművelés mellett tőkénként 1,2-1,5 kg beérett bogyót szüretel. Borai magas minőségének garanciája a Szent-György hegy talajának gazdag ásványianyag-összetétele, a Balaton felvidék szubmediterrán mikroklímája és a Fischer család 8 évtizedes szakmai tapasztalata. | Sauvignon Blanc 2006 | Operabál-sűrűségű illatkompozíció vezet fel, orientális motívumokkal, édesköménnyel, mósuszos édességgel, bakmacska-vizelettel cizellálva. Harapható idomait selyem-házikabátként fedi be a glicerinédesség. Férfiasan koncentrált savait hosszasan érezzük még. Testessége folytán nem csak a kíváló balatoni halakkal birkózik meg, hanem nyúl, csirke vagy akár fűszeres sertésflekkennel is. | Zweigelt 2006 | Provance-ias fűszerekkel vegyes édeskés illata bódít, ruganyosan kerek testéből még egy cseppet kilóg sav. Nagyvonalú már most is, bátran igyuk ilyen frissen is, de ne féljünk eltenni akár néhány évre is. Rácpontyhoz, harcsapaprikáshoz a legkíválóbb. | Pinot Noir 2006 | Ha korholni szeretném, egyedül a burgundi "pinot-sztenderd"-hez képest mélyebb színe miatt tenném. De nem teszem, mert egyébként olyan szép! Fajtajellegesen mélytónusú és többrétegű illatkompozícióját behízelgő, dörgölődző, gazdagon vajas ízvilág követi. Hosszasan ül szánk minden szegletében. Édeskés mártásokkal tálalt főtt húsokhoz, krémes-érlelt sajtokhoz ajánlható, de - Uram bocsá' - egy jó házi zserbó (gerbeaud) sem dobná ki az ágyából. | Merlot 2006 | Ő is - mint az igazi jó Merot-k - nyáriasan meleg alaptónusú, mintha a borból magából áradna a nyárdélutáni fülledt érzékiség, hosszú ölelkezések nem nyugvó szívlüktetése. Mély, vérvörös színe alvadtba olvad át, a napszárította paradicsom és túlérett vadszeder illatát erdei gomba mártásának sűrűségével jellemezhető szerkezet keretezi. A megnyugodott ember életörömének bora. | Cabernet Franc 2006 | Túlontúl sok Cabernet Franc bort nem nagyon kóstoltunk még a Balaton északi partjáról. Ilyen mélytüzűt, lángoló lelkületűt, éj feketébe hajló komorságút, sűrűn omlót, tapintatos fűszerességével együtt is nemesen anyagszerűt pedig különösen nem. Nem túlzunk, ha mérföldkőnek tekintjük Badacsony vörösborai történetében. A legnagyobb vadak társaságába illik, teljességét 2-3 év után éri el, utána 10-15 év potenciál már most sejthető. | | www.alfredfischer.com | |
| "Tokaji identitástudatunk fejlődésének újabb lépcsőfoka ez a rendezvény." | /Szepsy István/ | Az eredetvédelem lesz az idei Tokaji Ősz vezérlő gondolata. Így a "száraz bor", a "dűlők" és a "települések", vagyis a fény színekre bontását követően idén azt keressük, hogyan lehet a felfejtett színeket ismét fénnyé - az eddiginél tisztább és erősebb fénnyé - összeszoni a világ egyik leghíresebb borvidékén: Tokaj-Hegyalján. 2006 elején két olyan kezdeményezés is útjára indult, amely az eredetvédelem civil oldalát próbálta felépíteni. Az eredeti célokat illetően közülük a Tokaji Bormívelők bizonyították életképességüket: még 2006-ban egyesületté alakul- tak, és meglehetősen nagy lendülettel láttak neki egy lehetséges eredetvédelem szabályzatának kialakításához és egy "civil" rendszer működtetésének. A munka már idén meghozza első gyümölcseit, kéttucatnyi remek bor formájában. Az ideji Tokaji Őszön kiemelt szerepet kapnak az eredetvédettséggel kacérkodó borok, illetve a Tokaji Bormívelők Társaságának tagjai, mind a pincelátogatások, mind a dűlőbejárások alkalmával. | /Alkonyi László/ | | MIBEN MÁS A TOKAJI ŐSZ? | A program küldetése, hogy a Világörökség részévé nyílvánított borvidéken a tokaji bor filozófiája köré épített, minden évben megrendezésre kerülő program-sorozattal kellemes, szórakoztató lehetőséget kínáljon a kulturális turizmusra, a borkultúra bemutatására, s ezzel együtt az igényes szórakozásra. | Olyan programcsomagokat állítottunk össze, amelyekkel látogatóink a rendezvényről megfelelő keresztmetszeti képet kaphatnak, megkönnyítve ezzel is a Tokaji megismerését. Ezek a csomagok természetesen lehetővé teszik a bortermelés elismert, vezető borászainak (úgymint Árvay János, Bodó Judit, Demeter Zoltán, Szepsy István), illetve az általuk képviselt nézetekre, s boraiknak megismerését a személyre szabott borkóstolók, dűlőtúrák, illetve borvacsorák keretében. Célunk, hogy a látogatókat minden téren a legmagasabb szintu szolgáltatásokkal lássuk el a tokaji bor minőségéhez fogható színvonalon, s hogy a "fesztivál" a pincékben, éttermekben s az egyes művészeti eseményeken nyerje meg közönségét. | A RENDEZVÉNY PROGRAMKÍNÁLATA ÉS HELYSZÍNEI | A rendezvény központi eseményei természetesen a Tokaji-hegy körül elhelyezkedo borászatokban rendezett borkóstolók és borvacsorák lesznek. Ezen események - illetve a teljes hétvége - témáját az egyes Tokaj-hegyaljai települések szolgáltatják. A különbözo települések kínálta lehetoségek megismerésében neves borászok valamint ismert közéleti személyek állnak majd segítségünkre, akik kint a terepen, magukon a dűlőkön látnak vendégül, s mélyítik el nehezen megszerezhető otthonosságunkat a tokaji dűlők izgalmas világában. | Tinto Fino (4-es) programcsomag | Szombat (2007. szeptember 15.) | Indulás Budapestről 20 személyes légkondícionált buszokkal szombat reggel. 12 órakor exkluzív borkóstoló Prácser Miklóssal - helyszín: Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal 15 órakor exkluzív borkóstoló Szepsy Istvánnal - helyszín: Szepsy Pince, Mád 19 órakor borvacsora: az Árvay és Tsa Pincészet boraihoz a Mokka Étterem séfje által készített menüsor. Vendégbor: Pendits Szolobirtok és Pincészet - helyszín: Oroszlános Étterem, Tállya Szállás Tokaj-Hegyalján (reggelivel). | Vasárnap (2007. szeptember 16.) | 10 óratól dűlőtúrák, melynek keretében a résztvevo borászok leghíresebb dűlőikben várják vendégeinket (kétféle útvonal, elsősorban azon borászok területeinek érintésével, akikhez az adott csoport előző nap nem jutott el). 12 órától ebéd, valamint dűlőszelektált borok és az Agárdi pálinkafozde párlatainak kóstolója, melyet élő zene kísér. Majd a bemutatott pincészetek kínálják további boraikat. - helyszín: Disznókő traktorgarázs Délután visszautazás Budapestre. | A programcsomag ára tartalmazza az utazást Budapestről (vagy igény szerint más városból) Tokaj-Hegyaljára, a transzfert az egyes helyszínek között, a program eseményein (borkóstolók, borvacsorák, dűlőtúra, zárókóstoló) való részvétel díját, valamint a teljes ellátást. | Részvételi díj: | 43.900.- /1fő 79.900.- /2fő | Az ár tartalmazza az utazást, szállást és a teljes ellátást. Jelentkezni a +36 70 778 8801 -es telefonszámon, vagy az erdei.tunde@tintofino.hu | www.tokajiosz.hu | |
| AJÁNDÉKOZZON TINTO FINO VÁSÁRLÁSI UTALVÁNYT! 1.000, 5.000 és 10.000 Ft-os utalványok decembertől Ajándék barátainknak, kollégáinknak, kedvesünknek Keresse a Boráruház pénztárában. TEGYE SZEMÉLYESSÉ AZ AJÁNDÉKOT! Egyedi, öntapadós, parafa címkék nyomtatása a kívánt méretben, saját szöveggel, grafikával, bármilyen palackra, már 1 darabtól is. JÖJJÖN BORKOSTOLÓINKRA SAJÁT AUTÓVAL, ÉS NE KOCKÁZTASSON! Sofőrszolgálatunk 1800 és 3600 Ft között hazaviszi autóját is! | | |
Amennyiben nem szeretne több hírlevelet kapni, kattintson ide: vip_hirlevel-leave@tintofino.hu Kapni fog egy levelet, melyet válaszban vissza kell küldeni. A hírlevél listáról csak a visszaküldött megerosítés után fog lekerülni. | |
|
TINTO FINO KFT. - 1033 Budapest, Szőlőkert köz 2. Telefon: 06-1/388-1368 - info@tintofino.hu , www.tintofino.hu |