Sajt- és borkóstoló parti
Lássunk pár tippet arra, hogy mit tartsunk szem előtt, ha tökéletes sajt és borkóstoló partit szeretnénk szervezni.
Borból és sajtból is óriási a kínálat a gasztronómiai piacon, így csak a bőség zavar okozhat némi gondot. Hogy vendégeink eltérő szájízének is megfeleljünk, válogassunk egymás mellé különböző karakterű borokat és sajtokat, amelyek majd jól kiegészítik vagy ellenpontozzák egymást. A változatosság itt is gyönyörködtet, ha sikerült kiválasztani 3-5 féle sajtot, biztos lesz közötte kemény, krémes állagú, markáns és enyhe ízű is. Még jobb, ha a sajtok nem csak ízükben, textúrájukban, de származási helyükben is eltérnek. A sajtokat a tálalás előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy maximális ízélményt nyújtsanak, de csak közvetlenül a fogyasztás előtt csomagoljuk ki őket, hogy ne száradjanak ki. Rendezzük őket nagyobb tányérokra, tálcákra, és tegyünk melléjük friss és aszalt gyümölcsöket. Kenyerekből is legyen több fajta, ki milyent szeret, édesebb ízű teljes kiőrlésű, félbarna, rozs kenyér, vékony ropogós pirítós, francia bagett, krékerek, sós kekszek. Vannak sajtok, például a spanyol Cabrales sajt vagy a Banon nevű francia kecskesajt, amiket hagyományosan levelekbe csomagolva érleltek, ezzel is elősegítve jellegzetes ízük elérését. Tálaláskor ezekből a levelekből is kirakhatunk a tálakra, így még stílszerűbb lesz az összkép. A puhább sajtok mellé ne felejtsünk el kést kikészíteni, a keményebb sajtok mellé pedig sajtszeletelőt. Minden sajtnak legyen külön tálalóeszköze, hogy elkerüljük az ízek keveredését. Felépíthetjük az est koreográfiáját, előbb a fehér, aztán a vörös bor, előbb a fiatal, aztán az óborok, az édes borok előtt pedig a szárazak, de szabad kezet is adhatunk vendégeinknek, és mindent kipakolhatunk egy svédasztalra. A borkalauzok szerint az érett sajtokhoz jobban illenek a régebbi szüretelésű borok, a friss sajtokhoz pedig az újabb borok. Egy másik koncepció szerint az egy régióból származó borok és sajtok passzolnak a legjobban egymáshoz.
forrásom a holgyforum.hu (MSN)
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.09.01. 19:42
Sajt- és borkóstoló parti
Címkék: bor életmód sajt borkostoló
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr71154927
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.