- Borkorcsolya
eszköz, mely a boroshordónak a szekérről való v. a pincébe való óvatos leeresztésére szolgál; némely helyen (Szegzárd vidékén) kucsorjá-nak nevezik. - B., száraz többnyire zsiros, sós, tésztás étel, melyre jól csuszik, jól esik a bor. ( Pallas)
Borkorcsolya
Sós, esetenként fűszeres, hideg étel, mely után jólesik a bor fogyasztása. ( www.borlexikon.hu)
Borkorcsolya...
"Szüretre vendégeket hívok majd, akik nem szeretik a zenét, nem értenek a politikához, s tudnak hallgatni a diófa alatt. Mit adjak nekik? Sonkát tormával, ez önként értetődik, parázsban sült burgonyát és fehér liptai túrót, a Rozsnyi kereskedés híres liptaiját fabödönökben, paprika és ajókagyűrű nélkül. Egy hosszú élet minden tapasztalata és rábeszélőképessége kevés ahhoz, hogy meggyőzzem kortársaimat: milyen tökéletes borkorcsolya természetes állapotában a liptai, s milyen helytelen divat hagymával, mustárral, paprikával bonyolultabbá tenni azt, amit a természet önmagában tökéletesnek teremtett. A tiszta borhoz egyszerű tiszta harapnivaló szükséges: ennyit már a kínaiak is tudnak, akik máskülönben nem borisszák, hiszen Turkesztánból hozatják a maguk rizsbora mellé a szőlőből készült bort, a szerencsétlenek! Mikor a pincém meglesz, a soroksáriak megint fehér cipót sütnek, Bácska is küld abált szalonnát a szüretemhez. Így ülünk majd sugárzó őszi délután, a pince vasajtaja előtt, a hosszú padon. Kezünkben bicska, mert úriember nem használ bizalmas étkezéshez idegen evőeszközt, előttünk a kétdecis poharak, a mélyben az ősz aranyfürdőjéből párás vonalakkal eléváló hazai táj. Hallgatunk." ( Márai Sándor: A magyar borokról...)
ÉS VÉGÜL A RECEPT:
Sajtos borkorcsolya
| ||
Előkészítése: a margarint, a sütőporral kevert lisztet és 25 dkg reszelt sajtot keverőtálba teszek, összemorzsolom, majd hozzáadom a tojássárgákat, sót, pirospaprikát, gombaport és törött borsot. Az egészet addig gyúrom, amíg tésztává nem áll össze. Lisztes kézzel nagy cipóvá formálom, és alufóliába csomagolva egy éjjelen át a hűtőszekrényben tartom. Elkészítése: a tésztát lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtom, tetejét tejjel megkenem, majd rászórom a megmaradt reszelt sajtot és a pisztáciát. Lisztbe mártott késsel egyforma kis kockákat vágok belőle. Lapos, széles pengéjű késsel alányúlva, óvatosan sütőlemezre rakom, egymástól kis távolságra, nehogy összesüljenek. Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütöm. Még forrón késsel leszedem a sütőlemezről, és nagy tálcán szétterítem, hogy minél hamarabb kihűlhessen. (Nagyon gyorsan sül, ezért nem lehet magára hagyni. Ha megbarnul, megkeseredhet! Egy tepsi tészta 7-9 perc alatt megsül, a megadott mennyiség kb. 3 nagy sütőlemezre való.) Ez a sütemény zárt dobozban vagy alufóliával légmentesen letakart tálban akár két hónapig is eláll. Elkészítési ideje: 150 perc 10 dkg: 480 kcal (2016 kJ) forrásom a mindmegette.hu |