Nyári szüret Tokaj-hegyalján
Csaknem egy hónappal tart előrébb a tokaji szőlő érése az átlagos évekétől
A korai szőlőfajták szedése nagy valószínűséggel a Tokaj-hegyaljai borvidéken is már augusztus közepén kezdődik - írta az Észak-Magyarország pénteken. A villányi borászok szerint "elégnek az ízek" a szőlőszemekben, ha tovább marad a nagy hőség, nem lesz olyan zamatos a bor, mint az lenni szokott. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az Észak-Magyarországban úgy nyilatkozott, hogy a villányiak véleménye érvényes-e az itteni borvidékre is.
"Savvesztés lehet, de ehhez az kellene, hogy az ősz is a nyárhoz hasonló legyen. A villányiak előre kongatnak vészharangot még a savak esetén is. Ha a szárazságra panaszkodnának, megérteném, de az, hogy az ízek égnek ki, nagy blődség, én még hasonlóval sem találkoztam. A millenniumi évjárat volt savszegény, akkor nagyon meleg volt, de semmivel nem volt rosszabb az íz, mint máskor" - fejtette ki véleményét Marcinkó Ferenc az újságban.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint várhatóan már augusztus elején, a szokásoshoz képest mintegy két héttel előbb kezdődik az idei szüret. A mostani szélsőségesen meleg időjárás ugyanis a szőlőskertekben úgynevezett kényszerérési folyamatokat indított el, ezért az idei bor minőségére fokozottan oda kell figyelniük a borászoknak - olvasható a lapban.
forrásom a népszava
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint várhatóan már augusztus elején, a szokásoshoz képest mintegy két héttel előbb kezdődik az idei szüret. A mostani szélsőségesen meleg időjárás ugyanis a szőlőskertekben úgynevezett kényszerérési folyamatokat indított el, ezért az idei bor minőségére fokozottan oda kell figyelniük a borászoknak - olvasható a lapban.
forrásom a népszava