

Annak ellenére, hogy Konyári János 1990-es évjáratú Cabernet Sauvignonja az első körben elvitte a Foodapest-VinAgora nagyaranyát, sokáig azt hittük, valamirevaló magyar vörösbor csak és kizárólag villányi vagy szekszárdi pincéből kerülhet ki. Konyári azonban lépésről lépésre bebizonyította, hogy nem csak a Szársomlyó vagy a gazdagon tagolt szekszárdi dombok lejtőin-völgyeiben lehet kékszőlőből csúcsborokat készíteni, hanem a Dél-Balatonon is. A sikerhez persze jó fekvésű területek kellenek, gondosan, tudatosan és nagy odafigyeléssel művelt ültetvények, alapvető a korszerű technológiai háttér és a megfelelő hordópark. A Konyári Pince köré idővel kisebb birodalom épült. Konyári János ügyes, "jókor jó helyen" típusú ember, aki mindig is a tűz közelében tevékenykedett, volt a BB főborásza, aztán Garamvári Vencellel közösen létrehozta a St. Donatus pincészetet. Szétválásuk után felépítette a Konyári-birodalmat, mindig megragadva a lehetőségeket. Jelenleg egy vadiúj projekt, a közeli Rádon található Ikon-birtok beüzemelésén fáradozik.
A hagyomány kulcsfontosságú Konyáriék életében: terveik között szerepel további területek vásárlása, ahol a régi szőlőfajtákat (gohér, csomorika stb.) keltenék életre. A múlt iránti vonzódás romantikus szemlélete nyilvánul meg a csúcsboraik számára választott nevekben, amelyeken keresztül igyekeznek identifikálni magukat és produktumaikat. Ilyen a fehér és vörös változatban is létező Loliense (Lelle egykori pecsétjéről kapta a nevét, melyen egy karózott szőlő látható), a Sessio névre hallgató, színtiszta merlot-ból gyúrt csúcsbor, illetve a legújabb fehér zászlósboruknak kikiáltott Szárhegy (a Kishegy régi neve). A múlt megőrzésére irányuló igyekezet nem csak a borokban mutatkozik meg: a pincészet mögött Konyáriék renováltak egy parasztházakból álló épületegyüttest, amely muskátlis ablakaival "jancsiésjuliskás" idillt testesít meg. Elegánsabb megnyilvánulása ugyanennek az igyekezetnek a csak toszkánnak becézett közép-olaszországi feelinget árasztó vendégház épülete. Amúgy Konyáriék igyekeznek környezetbarát módon nem visszaélni, csak élni a természet adta lehetőségekkel. Minden egyes tölgyfahordóért cserébe ültetnek egy tölgyfát. Amit a természettől elvettek, igyekeznek visszaadni. A csúcs azonban, látványban legalábbis, mindenképpen maga a pincészet, a feldolgozó kaliforniainak titulált, téglaberakásos épülete. Nemcsak technológiai, hanem építészeti bravúr is, Kalmár László és Zsuffa Zsolt, két tehetséges, fiatal építész alkotása. Nem véletlen, hogy az Újvilág jut róla eszünkbe, hiszen Dániel, Konyári János fia, miután 2000-ben lediplomázott, a barrique hordós érlelésből megírta szakdolgozatát, bejárta a fél borvilágot: Dél-Afrikában, Napa Valley-ben és Új-Zélandon sajátította el a borkészítés rafinált fogásait.
A Kishegyen amúgy a terepmunkálatok dandárját a természet már akkor elvégezte, amikor Dani még meg sem született. Nem kellett más, csak észrevenni ezt, és ennek megfelelően felépíteni a pincészetet. A Konyári pince borai ma már apa és fia közös alkotásai, ezeket mutatjuk be részletesen. Konyári Chardonnay 2006 Akár egy gyümölcslé: üde, friss, virágos aromák, őszibarackos illat. A szőlő a lellei péntekhelyi és jánoshegyi dűlők termése. Tíz százalékban zenit, lyra és muscat ottonel fokozza a chardonnay parfümösségét. Jól behűtve ideális szomjoltó, fröccsnek azonban nem ajánlott. Inkább tisztán, aperitifnek vagy könnyű tészták, halak, fehér húsok mellé. Konyári Merlot-Kékfrankos 2005 Könnyű, gyümölcsös vörösbor, melynek egy része fahordót is látott, ettől valahogy komolyabb lett, mint az előző években. A hűvösebb nyári esték zamatos, tartalmas "beszélgetős" itala. Konyári Rosé 2006 Múltkori rozétesztünk egyik "nyertesét" ismét kóstoltuk, de ezúttal is csak önmagunkat idézhetjük: élénkpiros színe sejteti az illatot és az ízt. Erőteljes, gyümölcsös illat, leginkább talán a málna és halványan egy kis banán. Kiegyensúlyozott savszerkezet, meglepő test, a pohár falán vastagon csorog alá. Ízben is a piros gyümölcsösség dominál. Nagyon jól iható, tartalmas bor. Grillezett pulykamell, lazac vagy akár egy paradicsomos spagetti mellett is jól teljesít.
Telt, gazdag zamatú, érett bor. Nem túl bonyolult, de nem is akar az lenni. Az évjárat hiányosságai ellenére Konyáriéknak sikerült egy igazán tartalmas, de könnyű vörösbort készíteniük. Kacsa, liba, vagy egy könnyebbre hangolt marhapörkölt mellett is nagy élmény tud lenni. Konyári Loliense Fehér 2006 Chardonnay, sauvignon blanc és egy kevés olaszrizling házasításából készült zamatos fehérbor. Illatában az őszibarack, egres, bodza, ízében a grapefruit dominál. Élénk, üde savak, vibráló szerkezet, némi szén-dioxid, majd egy idő után a kitöltött pohárban megjelenik a krémesség. Önmagában is nagy élmény, ételnek leginkább halakat tudunk elképzelni mellette valami izgalmas körettel. Konyári Loliense Vörös 2005 A vörös Loliense megszületése óta sikertörténet. Cabernet és merlot elegye. A 2004-es volt az egyik legszebb, amit eddig kóstoltunk. Legújabb évjárata még egy kicsit nyers. Anyag van benne, érdes tanninok uralják, bízunk benne, hogy idővel sokkal inkább fogyasztóbarát arcát mutatja majd. Kivárjuk. Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2005 A János-hegy báró Pongrácz Jánosról, egykori birtokosáról kapta a nevét. A kékfrankos meg a hegyről. Alapanyaga 9 hónapon keresztül érlelődött négy darab 13 hektós ászokhordóban. A fajtajelleget felülírja az elegancia és a komoly beltartalom. Fogyasztás előtt érdemes dekantálni. Komoly ételek mellé ajánljuk (vaddisznósült, őzgerinc), melyek mellett érvényesülni tud testessége, fűszeressége, zamatkészlete. Konyári Szárhegy 2006 A lellei Kishegyet a pannonhalmi levéltárban fellelhető XIII. századi okiratok Szárhegyként és kiváló bortermő vidékként emlegetik. Konyáriék a nevet és a helyet is újra felfedezték. Innen kapta nevét legújabb fehér zászlósboruk. Különös, szokatlan összetétel: hárslevelű, sauvignon blanc és olaszrizling. A mennyiség nagyobbik fele újhordóban erjedt és érlelődött. Tartalmas, komoly, odafigyelést igénylő fehérbor. Nem érdemes nagyon lehűteni. Halakhoz ajánljuk, harcsafiléhez édesköménnyel és erdei gombával. forrásom a deluxe.hu |