Mire jó a bor?
A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerint a vörös- és a fehérbor egyaránt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elpusztíthatják a fogszuvasodásért és torokfájásért felelős baktériumokat. "A rendszeres borfogyasztásnak valóban hosszantartó antibakteriális hatásai lehetnek" - írják a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban megjelenő tanulmány szerzői. A kutatók szerint előttük még senki nem vizsgálta a bor ilyen irányú antibakteriális hatásait. - írja a MediPress.
A vörösbor úgy tűnik, valamennyivel hatásosabb a baktériumok ellen, de a különbség a fehérborhoz képest nem jelentős. Érdekes tény, hogy a borok savasságának és alkoholtartalmának úgy tűnik, semmi köze ahhoz, hogy mennyire hatékonyak a baktériumok ellen. A hatásért csupán a borban található bizonyos szerves vegyületek tehetők felelőssé.
A kutatók először megvizsgálták a bor összetevőit-amelyek közt többek között különböző savakat (almasav, tejsav, borostyánkősav, borkősav) találunk-majd semlegesítették a bor savas hatását. Ezután kivonták a baktériumölő vegyületeket, amelyek így önmagukban és nagyobb koncentrációban sokkal hatásosabbak voltak. A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy a borban valamilyen anyag csökkenti a vegyületek baktériumölő tulajdonságait.
Azonban még mielőtt akárki is rohanna, hogy borral gargalizáljon, meg kell említeni, hogy az abban található savtartalom súlyosan károsíthatja a fogzománcot. "Akármilyen erősen savas italnak a fogyasztása a fogzománc károsodását eredményezhet" - magyarázza Dr. David Bartlet, az Amerikai Általános Fogászati Akadémia orvosa. "Ahhoz, hogy a károsodást elkerüljük, minél kevesebb ilyen italt fogyasszunk, vagy legalábbis ne tartsuk a szánkban őket sokáig. Ezen kívül minimum 20 perc teljen el az erősen savas ital/étel fogyasztása és a fogmosás között." - mondta a szakember.
forrásom a STOP
A vörösbor úgy tűnik, valamennyivel hatásosabb a baktériumok ellen, de a különbség a fehérborhoz képest nem jelentős. Érdekes tény, hogy a borok savasságának és alkoholtartalmának úgy tűnik, semmi köze ahhoz, hogy mennyire hatékonyak a baktériumok ellen. A hatásért csupán a borban található bizonyos szerves vegyületek tehetők felelőssé.
A kutatók először megvizsgálták a bor összetevőit-amelyek közt többek között különböző savakat (almasav, tejsav, borostyánkősav, borkősav) találunk-majd semlegesítették a bor savas hatását. Ezután kivonták a baktériumölő vegyületeket, amelyek így önmagukban és nagyobb koncentrációban sokkal hatásosabbak voltak. A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy a borban valamilyen anyag csökkenti a vegyületek baktériumölő tulajdonságait.
Azonban még mielőtt akárki is rohanna, hogy borral gargalizáljon, meg kell említeni, hogy az abban található savtartalom súlyosan károsíthatja a fogzománcot. "Akármilyen erősen savas italnak a fogyasztása a fogzománc károsodását eredményezhet" - magyarázza Dr. David Bartlet, az Amerikai Általános Fogászati Akadémia orvosa. "Ahhoz, hogy a károsodást elkerüljük, minél kevesebb ilyen italt fogyasszunk, vagy legalábbis ne tartsuk a szánkban őket sokáig. Ezen kívül minimum 20 perc teljen el az erősen savas ital/étel fogyasztása és a fogmosás között." - mondta a szakember.
forrásom a STOP