Apropó?!: Pár hét múlva itt a szüret!
A két első szüretelhető fajta Magyarországon a Csabagyöngye és az Irsai Olivér. Nézzük, hogy mit tud az Irsai:
Az Irsai Olivér hibrid csemege- és borszőlőfajta, 1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Korán érik, augusztus közepétől szüretelik.
Fürtjei közepes nagyságúak és lazák, bogyói kicsik, vékony de szívós héjúak, nehezen rothadnak. Bora zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, lágy savakkal, gyorsan vénülő. Borozgatáshoz, zöld salátákhoz ajánlott.
Magyarországon nagyobb mennyiségben a Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik. Számos európai országban valamint, Japánban, Indiában, Kínában és Ausztráliában is vannak ültetvényei. Magyarossági termőterülete: 1.237 ha ( kb.)
Ernesto Pauli borlexikona [1] Irsay Oliver néven ismeri és a következő hasonneveket találta: Aranyló; Carola; Karola; Zolotis; Muscat Oliver; Zolotisztuej Rannij; Irsai Olivér Muskotály; Korai Aranyló; Aranyló Korai; Oliver Irsai.Zolotistyj rannij;
forrásom az internet :-)