Lezárult a XXX. Szőlő és Bor Világkongresszus
Az OIV (Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szövetség) közgyűlésével fejeződött be 2007. június 15-én a Budapesten megrendezett XXX. Szőlő és Bor Világkongresszus.
A közgyűlésen 17 határozatot fogadtak el a küldöttek.
Két határozat az ökonómia, három a szőlészet témakörét érinti, a többi a borászat lényegi és aktuális kérdéseivel foglalkozik. A közgyűlés úgy ítélte meg, most érkezett el az idő arra, hogy a borászati technológiákat, eljárásokat, laboratóriumi mérések paramétereit globálisan szabályozzák. A részletek kidolgozására ezt követően kerül majd sor. Meglepetésként érte a résztvevőket és közös sikernek könyvelik el, hogy vita nélkül szavazták meg a likőrbor definicióját. Ebben a témakörben leginkább a mediterrán országok érdekeltek, ahol komoly hagyománya van a likőrborok készítésének, ugyanakkor ezidáig tisztázatlan volt, hogy milyen feltételekkel lehet nem szőlő alapanyagú alkoholt adni a likőrbor készítésékor. A közgyűlés döntése szerint csak a hazai piacon értékesített likőrboroknál megengedett ez a „házasítás”.
Jelentős előrelépés, hogy közgyűlési határozat született arról, hogy az OIV napirendre tűzi a szőlész-borász képzés felmérését a tagországok körében és oktatási, továbbképzési programokra tesz majd javaslatokat.
A közgyűlés érkedes színfoltja volt a kínai küldöttség bemutatkozása és annak a szándéknak a kinyilatkoztatása, hogy a rohamléptékben fejlődő kínai szőlő és borágazat képviselői szeretnék szorosabb fűzni kapcsolataikat a világszervezettel.
A magyar szőlő- és borágazat életében kiemelkedő eseményen 40 országból közel 500 résztvevő volt jelen. A küldöttek többsége elismeréssel szólt az általuk megismert magyar borok minőségének fejlődéséről és úgy ítélték meg, hogy a magyar borok a technológiai minőség tekintetében nemzetközileg versenyképesek. Személyes tapasztalataikat a kongresszus szervezőinek jóvoltából a legismertebb magyar borvidékek – Ászár- Neszmély, Pannonhalma, Csopak-Balatonfüred, Balatonboglár, Eger, Szekszárd, Hajós, Baja, Villány és Tokaj – kiváló pincészeteiben szerezték, ahol kiváló alkalom nyílt a borvidékek egyedi hangulatát, vonzerejét és a magyar borok gazdag ízvilágát megismerniük.