Hazánk e különleges borvidékéről vagy annak némelyik boráról korábban is írtak már külföldi lapok, azonban valószínűleg egyik cikk sem kerülhetett annyira a szakmai figyelem előterébe, mint amelyik a közelmúltban jelent meg az Association de la Sommellerie Internationale folyóiratában.
A The Sommelier Magazine legutóbbi száma " Újra szól a somlói orgona" címmel közölte Paul Opten Berg írását, amely részletesen bemutatja ezt a fehér borszőlőfajtákat termő tájat, a fontosabb pincészeteket és boraikat. A holland szerző, aki évek óta részt vesz a Pannon Bormustra nemzetközi zsűrijének munkájában és többször is volt alkalma felkeresni a vidéket, személyes élményeit hatoldalas beszámolóban foglalta össze, amelyet számos fotó is illusztrál.
Somló termőhelyi adottságainak részletes leírását követően a cikkíró rámutat arra, hogy a birtokok nagyon elaprózottak, illetve ezeken színvonalas borászkodás - komoly szakismeretek és technológia hiányában - nem folytatható, ezért csak kevés termelő nőtte ki magát a borvidéken. Közülük Györgykovács Imre a legismertebb, aki figyelemre méltó borokat készít, amelyek a leginkább bizonyítják Somló nagyságát. Hasonlóan híres Fekete Béla is, akinek a Hárslevelűje és a Juhfarkja mutat markáns tulajdonságokat. További, általa említésre méltónak tartott termelők dr. Halla László, Oszvald Lajos és Inhauser István. Külön foglalkozik a Kreinbacher Birtokkal és ennek kapcsán említést tesz Mario Scheuermann német szakújságíró - szintén a Pannon Bormustra külföldi borítész csapatának oszlopos tagja - szerepéről, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a pincészet látványos eredményeket ér el. A névadó tulajdonos kellően megfinanszírozta a beruházást, amelyhez Szepsy István adott szakmai tanácsokat, valamint Baráth Sándor birtokigazgató és Császár Attila borász ügyködik azon, hogy megmutassák a világnak, Somlón világszínvonalú borok készíthetők. Most arra készülnek, hogy Syrah és Viognier fajták házastásával Cote Rotie típusú bort állítsanak elő, aminek az eredményére még néhány évet várni kell.Végezetül a szakíró megjegyzi, hogy érdemes nyomon követni mindazt, ami az elkövetkezendő években ezen a magyar borvidéken történik.
Nem érdektelen most visszaidézni, hogy korábban a Travel+Leisure egyik, hazánk néhány borvidékével foglalkozó írása már szintén kiemelte a somlói terroir kivételes adottságait, amelyek például Burgundia és a Loire-völgye boraiban lelhetők fel.
Abban is szó volt Oszvald Lajosról, aki többek között arról panaszkodott az amerikai újságírónak, akinek igencsak ízlett a Juhfark, hogy a kereskedőknek nem nagyon kellenek a borai, mert - mint a somlóiak többségét - túl savasnak és minerálisnak tartják.
Ha hozzávesszük, hogy tavaly a lengyel Magazyn Wino is közölt "A kis Somló vulkanikus borai" címmel egy hosszabb írást, valamint annak fordítása megjelent az olasz Enotime internetes lapban is, akkor nem túlzás azt állítani, hogy kezd nemzetközi figyelem is irányulni erre a borvidékünkre. (Csak remélni lehet, hogy azok a külföldi borkedvelők, akik ezek után megkóstolnák valamelyik somlóit, országuk néhány üzletében vagy éttermében találkozhatnak is vele.)
Dr. Kosárka József a bormarketing.hu ról