Kéknyelű
A Kéknyelű a egy ősi magyar fajta, amit kimondottan csak Badacsonyban termesztenek. Rosszul termékenyülő, nehezen termeszthető fajta. Női virágú, az idegen beporzás a szél segítségével megy végbe. A porzó fajtaként a Budai zöldet szokták mellé telepíteni. Fürtjei lazák.
Mindebből következően nem túl nagy mennyiséget terem.Ugyanakkor szinte minden évben kiváló minőséget ad.
Bora a rusztikus fajták közé tartozik.
Más borokkal ellentétben ízvilága egyszerű. A friss bor halványzöld, érlelés során is világos marad. Illata határozott, de nem tolakodó, jellegében sok közös van a királyleánykával. Élénk savérzetet ad. Hosszabb érlelés után nagyívű savharmóniát produkál. A kellemes illat mellett a szépségét a savak finomsága, vagy éppen a nyersessége, férfiassága adja. A bora fiatalon is kellemes, de az igazi élményt több éves érlelés után nyújt. A hordós vagy palackos érlelést egyaránt meghálálja.
A friss bor halványzöld, érlelés után is világos marad. Illata határozott, de nem tolakodó, jellegében sok közös van a Királyleánykával!
Még feltétlenül ide kívánkozik az ügyeletes újrafelfedező, Szeremley Huba neve!
Forrásom az internet :-)