Pezsgőkalauz 2.rész: a korrekttől a high end-ig
Előző cikkünkben az egyszerűbb pezsgőfajtákat vettük szemügyre. Vajon megéri-e többet költeni pezsgőre? Tud annyival finomabb lenni, mint amennyivel drágább? Mi indokolja a magasabb árakat? 2000 Ft-on túl ez a két pezsgőtípus vár:
Klasszikus
A „klasszikus” (“methode classic” vagy “palackos erjesztésű”) eljárással készült pezsgő 1,5 l-es üvegekben készül. Ezekbe bort, cukorszirupot és borélesztőt töltenek, és lezárják egy koronazárral (söröskupakkal). Az elegy erjedésnek indul. A képződő szén-dioxid nem tud távozni, így beoldódik a folyadékba. Lassabban készül el, mint a tankpezsgő. Ez emeli az árát, de a minőségét is: a buborékok kisebbek lesznek és nem is illannak el olyan hamar, mint a tankpezsgőből. Az erjedés után a klasszikus pezsgőt tovább érlelik, hogy íze harmonikusabb legyen, majd összeömlesztve szűrik és a végleges, 0,75 l-es palackokba töltik. Nem véletlen, hogy sokak kedvence a klasszikus pezsgő, hiszen jó minőséget kínál elérhető áron.
Árkategória: 2000-3000 Ft
Tradicionális
A „tradicionális” (“methode traditionelle”) eljárással készített pezsgő a csúcskategória. Valódi kézműves termék, ami évszázados hagyományokat őriz. Ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyikben végül az asztalodra kerül. Hosszú éveket tölt az érlelőpincében, ezalatt kifinomult ízek fejődnek ki benne. Különlegesen finom szénsavtartalma olyan apró buborékokat ad, hogy a kortyot már-már krémesnek érezheted. Ha felejthetetlenné akarod tenni az estét (vagy a reggelt), csendes ünnepléshez, ínyenc ételekhez, elegáns alkalmakra feltétlenül tradicionális pezsgőt válassz!
Árkategória: 3500 Ft-tól a csillagos égig
forrásom a http://borszakkor.24.hu/borszakkor/hirek/2015/12/28/pezsgokalauz-2-resz-a-korrekttol-a-high-end-ig/