Nevezés
A versenyre történő nevezés részletei
Nevezési határidő: 2016. január 8. (péntek) 16.00 óra.
Nevezési minta: Fajtánként minimum kétszer 0,33 liter.
Nevezési díj: Nevezett pálinkánként, párlatonként 3000 Ft vagy 10 EUR. Az összeg befizethető
számla ellenében személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható az Ongai Kulturális
Egyesület bankszámlaszámára: Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Kirendeltsége
54500198-10000719, a közleményben feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj.
Nevezési minták átvétele: Az általános iskola média termében (3562 Onga, Görgey u. 2. III. számú új épületszárny média terem) 2016. január 8-áig, hétköznap 8.00 órától 16.00 óráig, illetve eljutatható postán az egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.)
Nevezési feltételek:
- A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös
szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) kereskedelmi pálinkafőzdék, a Jöt.
szerinti bérfőzetők és a Jöt. szerinti otthoni magánfőzők egyaránt részt vehetnek a
versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési
díj befizetésével. - Nevezni az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának
minősülő készítményekkel lehet. A pálinkák eredetét törvényesen igazolni kell:- Kereskedelmi célú főzdék: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a
kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott
terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a pálinkaverseny rendezőjének nevére
kiállított egyszerűsített kísérő okmány igazolja. - Bérfőzetők: Jöt. szerinti bérfőző, a 66.§ (6) bekezdésében meghatározott származási
igazolvánnyal igazolja az előállított párlat származását. - Magánfőzők: Jöt. szerinti magánfőző a 67/A § (3) szerinti származási igazolvánnyal,
illetve/vagy a Jöt. 67/A. § (7) bekezdésében előírt önkormányzati bejelentésről, valamint a párlat
után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolást kell a magánfőzőnek
benyújtania.
- Kereskedelmi célú főzdék: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a
- A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny
rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a pálinkákból rendelkezésre álló
mennyiséget hektoliterfokban. A kereskedelmi főzdéknél a palackozott termékeknél a
tételazonosító (LOT) számot is. - A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a
versenyszabályzat szerint. A versenyszabályzat elfogadásával a nevező nyilatkozik arról is, hogy
a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem
tartalmaz, mert e nélkül pálinka megnevezést nem kaphat. - Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt
végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap. - Külföldi nevezők esetében a Jöt. rendelkezéseit alapul véve, más Európai Unió tagállami
szeszfőzdék, adóraktárak, tagállami kereskedők szabadforgalomba bocsátott párlattal
nevezhetnek, ami egyszerűsített kísérőokmánnyal adhatnak át a verseny szervezőjének. Harmadik
ország esetében a gazdálkodó árumintaként küldheti el a nevezett párlatot, amelyet a
vámkezelésről kiállított okmány igazol. A gazdálkodók által párlatversenyre nevezett minta nem
kereskedelmi áruként (árumintaként) behozott terméknek minősül, amelyre a Jöt. 73. § (2) b)
pontja alapján nem kell zárjegyet felhelyezni. A tagállami magánszemélyek esetében a
92/83/EGK Irányelv alapján a tagállamok által kialakított nemzeti jövedéki szabályozás az adott
tagállam területére vonatkozik. A nevezett külföldi magánszemély köteles nyilatkozni, hogy
mindenben megfelel a saját nemzeti jövedéki szabályozásának, s az általa az ottani jogszabály
szerinti származási igazolást kell mellékelje a nevezéshez.