Dobogós magyar bubisok a pezsgők világbajnokságán
Somlói furmint pezsgőket díjaztak a kenti Champagne és Pezsgő Világbajnokságon. A verseny életre hívója a világhírű szaktekintély, Tom Stevenson, aki a nemzetközi zsűrivel két héten át értékelte a beérkezett pezsgőket. A világbajnokságon magyar szakértő és sommelier is közreműködött.
A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből álló zsűri - a versenyt jegyző - Tom Stevenson, valamint Essi Avellan MW (Master of Wine) és Dr. Tony Jordan idén második alkalommal kóstolta és pontozta a világ minden pontjáról beérkező pezsgőket és champagne-okat.
A 2015-ös mezőny tételeit területenként és stílusonként, vakkóstolással bírálták. A pezsgők és a champagne-ok értékelésére két teljes hetet szántak Kentben. Tavalyhoz képest jelentősen, 113 új termelővel nőtt a nevezések, míg a résztvevő országok száma közel 40 %-kal. Díjat csakis a három specialista egyetértése esetén ítélnek oda.
Ezért is lehetünk ezúttal szemérmetlenül büszkék a somlói Kreinbacher Birtok pezsgőire: a Prestige Brut-ot ezüstéremmel díjazták, míg az Extra Dry és a Brut Classic egy-egy bronzérmet érdemelt ki. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját augusztus 3-án hozzák nyilvánosságra a CSWWC weboldalán. A kategória legjobbjainak járó díjakat és a világbajnoki trófeákat – amelyeket a pezsgők Oscarjaként tartanak számon – szeptember 2-án, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik majd ki.
Egy év után éremeső
A verseny mezőnyének nagy részét champagne-ok adták, köztük olyan házak, amelyek több száz esztendő tradícióira lehetnek büszkék. Ehhez képest a Somlói borvidék még egy teljesen új régió a pezsgők világtérképén, az első itt készített tradicionális pezsgők kevesebb, mint egy éve mutatkoztak be a nagyközönségnek!
„Óriási elismerés, hogy már a birtokon készített első pezsgő ilyen szép eredményt ért el, és hogy a legfontosabb szaktekintélyektől kaphattunk visszajelzést a munkánkról” – kommentálta a hírt Prisztavok Zoltán, kereskedelmi és marketingvezető.
A Kreinbacher pezsgők idén szerepeltek először nemzetközi borversenyeken. A Prestige Brut nemrég a Decanter World Wine Awardson szerzett bronzérmet, ugyanez a pezsgő és a Brut Classic is aranyérmet kaptak a VinAgora borversenyen. Somlón minden pezsgőt tradicionális módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek. A finom aromák és buborékok a legalább két éven át tartó seprőn tartásnak köszönhetőek.
Elkelt a magyar szakértői segítség is
A világbajnokságon a magyar specialista, Márkus György is közreműködött tartalék-zsűritagként. Champagne és Burgundia szakértője már a tavalyi vb-n megismerte a verseny értékelési rendszerét, most újra több száz bor kóstolásával és véleményezésével segítette a konzultációt.
A Master Sommelier- jelölt Szentkirályi Orsinak a háttérmunkákban, a minőségbiztosításban jutott fontos feladat, a palackvariáció vizsgálata. A tesztelt és a rendelkezésre álló tartalék palackok összehasonlításával minimálisra redukálták az esélyét annak, hogy akár árnyalatnyi minőségkülönbség miatt a reálisnál kedvezőtlenebb értékelés szülessen egy-egy pezsgő kóstolásakor.
forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20150728_Dobogos_magyar_bubisok_a_pezsgok_vilagbaj