A világ szőlőterülete elsősorban az európai ültetvények zsugorodása következtében csökkent. Európa 2000-ben még 62,5 százalékát adta a világ szőlőtermő területének, ez az arány 2013-ra 55 százalékra csökkent. Az OIV becslése alapján a világ bortermelése 271 millió hektoliter körül alakulhat idén, 6 százalékkal csökken az előző évi mennyiséghez képest.

A világ legnagyobb bortermelő országa az idei évben is Franciaország, ahol a bortermelés 46,2 millió hektoliterre tehető, ez 10 százalékkal több, mint a tavalyi. A második Olaszország, ahol kevés borszőlő termett az idén, ezért bortermelése várhatóan 15 százalékkal 44,4 millió hektoliterre csökken. Spanyolország 2013. évi rekordtermése után az idei 37 millió hektoliter közepesnek tekinthető. Németországban 16 százalékkal 9,7 millió hektoliterre nőhet a bortermelés.

A bortermelés csökkenése a kelet-európai országokban jellemző: Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában az előző évi termeléshez képest 30, 20, illetve 16 százalékkal kevesebb bor készülhet az idén, részben a kedvezőtlen időjárás miatt. Horvátországban 30 százalékkal kevesebb bort állíthatnak elő az idei esztendőben. Portugáliában 6 százalékkal 5,9 millió hektoliterre, Görögországban 13 százalékkal, 2,9 millió hektoliterre eshet a bortermelés. Az USA-ban már harmadik éve bőséges a borszőlőtermés, az augusztusi földrengés negatív hatásai, valamint Kalifornia kedvezőtlen szeptemberi időjárása ellenére is. Az USA bortermelése előreláthatóan 22,5 millió hektoliter körül alakul idén.

Az AKI PÁIR adatai alapján a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldön értékesített mennyisége 8 százalékkal emelkedett a januártól októberig tartó időszakban az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A fehérborok eladása 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a vörös- és rozé borok értékesítése 5 százalékkal csökkent. A fehérborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok eladása 9 százalékkal nőtt. A vörös- és rozé borok közül a földrajzi jelzés nélküli borok forgalma 11 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban, ugyanakkor az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítése 30 százalékkal esett.

A belföldön termelt borok feldolgozói értékesítési ára 3 százalékkal mérséklődött az első tíz hónapban a múlt év hasonló időszakához képest. A fehérborok ára nem változott számottevően, a vörös- és rozé boroké 5 százalékkal csökkent. A fehérborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok átlagára 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké 6 százalékkal emelkedett. A földrajzi jelzés nélküli vörös- és rozé borok ára 5 százalékkal mérséklődött, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozé boroké pedig 1 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakának átlagárát.

forrásom a http://www.agroinform.com/kerteszet_szoleszet/csokkent-europa-szolotermo-terulete-20440