Barrique hordók tisztítása szárazjéggel
Egy tölgyfa hordó már az első két év folyamán szinte minden aromaanyagot lead a benne tárolt bornak. Ezután már csak gyengébb minőségû borok tárolására használják. Egy új eljárásnak köszönhetően az ilyen barrique hordók is „megfiatalíthatóak”. A felső réteget szárazjégszórással teljesen eltávolítják és a bor íze szempontjából értékes faanyag újra felszínre kerül. A kezelés megnyitja, fellazítja a farostokat is, így még nagyobb lesz az a felület, mellyel a bor érintkezésbe kerül és még több aromát képes felvenni. Mindemellett a szárazjég eltávolítja a baktériumokat, gombákat, sókristályokat és a bormaradványokat. Az eljárást alkalmazó borászok tetszését elnyerte a technológia. A szárazjég környezetbarát és takarékos megoldás egyben: a tisztítási költség kevesebb, mint egy új hordó árának tíz százaléka.
Előtte (balra) és utána: ilyen hatékony a barrique hordók tisztítása szárazjéggel.