2013 a természetes bor éve lesz
Vagy mégsem. Nem könnyű az újévi jóslatokat komolyan venni, de jó játéknak nem rossz játék. Amit Tim Atkin és Jamie Goode a Riedel kristálygömbjükben látnak, az sajnos sok esetben irreleváns számunkra, de azért akad egy-két elgondolkodtató meglátásuk. Ám bármennyire szép gondolkodni, nevetni még szebb, így bennem is leginkább az maradt meg, hogy a jövő a természetes bornál elágazik. Tim Atkin szerint lejárt lemez, Jamie Goode szerint még ügyeletesebb sláger lesz. Bár mint kiderül, nem egészen ugyanazt értik ugyanaz alatt.
Tim Atkin szabadfordításban így érvelt: A “természetes” bor, amiről 2012-ben annyi szócséplés folyt a borfecsegők körében – mások szóra is alig méltatták - lekerül a napirendről. Nincs meghatározásunk a természetes borra, nincs állami szabályozás, ami a fogyasztót védené, és messze túl sok hibás bort sóznak rá a vevőkre azzal a szöveggel, hogy ilyen a terroir, meg hogy ezek az ellenkultúra műalkotásai. Akkor inkább toljuk az organikus meg a biodinamikus borok szekerét!
Jamie Goode pedig így: 2013 a természetes bor újabb nagy éve lesz. A természetes bor mozgalomban akkora lendület van és annyira érdekes, hogy elképzelhetetlen, hogy megtorpanjon. Persze ez egy szűk piac, de úgy tűnik, hogy aki egyszer belekóstol ezekbe a borokba, az megszereti őket.
Tyler Colman, alias Dr. Vino, 10 pontban foglalta össze a várakozásait, és ebből leginkább az szúrt szemet, hogy a bor szempontjából komoly kihívásnak érzékeli a kézműves sörök térnyerését (valami már itthon is alakul). Egy dolog van, amiben mindhárman egyetértenek: a hagyományos borsajtó haláltusáját vívja. Szerintem a nem-hagyományos borsajtó leletei is aggasztóak – Magyarországon legalábbis biztosan.
Nem kerül semmibe, hogy hülyét csináljak magamból, ezért én is összeraktam egy listát arról, hogy mire számítok 2013-ban. Szigorúan itthon, szigorúan a minőségi borok terén.
1. Előretör a rajnai rizling.
2. A cabernet-merlot tengely dominanciáját megtöri a kékfrankos-kadarka tengely.
3. Még több borászat fog megjelenni prémium anyaggal a 8-10 eurós szegmensben.
4. A legjobb magyar vörösborok syrah-ból készülnek, a legjobb fehérek furmintból és rajnai rizlingből.
5. Folytatódik ugyan az olaszrizling-reneszánsz, de a csúcsokon nem lesz áttörés.
6. A középkategóriában is megjelenik a csavarzár.
7. Hirtelen vagy tucatnyi borászatról fog kiderülni, hogy bár még az organikus gazdálkodást is csak tegnap kezdték, mára biodinamikusok lettek.
8. A művelt középosztály a külföldi borok felé fordul.
9. A Bortársaság által diktált tempót a konkurencia nem bírja, újabb kereskedések kerülnek a csőd szélére.
10. A nyomtatott borsajtó gyakorlatilag megszűnik.
[A képet innen metszettem.]
alföldi merlot