Gasztro fesztiválok decemberben
A hónap slágere minden bizonnyal a forralt bor lesz, de a pálinka is „betársul” a decemberi hidegben fagyoskodók melegen tartásába. Több helyütt felbukkan a méz is, talán még mézeskolbászt is kóstolhatunk. Színre lépnek még az újborok, a csokoládé, a gesztenye és az ilyentájt elmaradhatatlan disznótoros is, utóbbi mint évbúcsúztató fogás.
2012. november 30 – december 3. Kárpát-medencei Mézfesztivál, Zalaegerszeg - a fesztivál kínálata: szakmai előadások, méz- és méhészeti termékek kóstolója és vására, mézlovagrendek felvonulása, mézszentelő szentmise a Mária Magdolna Plébánia templomban, mézeskalács alkotások kiállítása, mézes sütemények adventi versenye, Lovagrendi bál, játszóházak, munkabemutatók, méz és méhészeti termékek kóstolója és vására.
2012. november 30 – december 2. Adventi Csokoládéfesztivál, Budapest - Egész hétvégén kiállítás, bemutatók, kóstolók, kézműves csokik, édességek, méz vására. Tea, forralt bor és meleg sör, sült gesztenye, mézes és kürtőskalács várja a vendégeket. A fesztivál háziasszonya: Gubás Gabi színművésznő.
2012. december 1. Forralt bor-főző Verseny, Tihany - A kellemes illatú és az érzékeinket jól megcsiklandozó, a lábunkat pedig felmelegítő karácsonyváró program az Akasztó-dombi parkolóban várja az érdeklődőket. Kézműves foglalkozás, kirakodó vásár és forralt bor kóstolkók is gondoskodnak a kikapcsolódásról.
2012. december 1. Téli Fesztivál és Almás Étkek Főzőversenye, Dánszentmiklós – A falu Közösségi Ünnepét, a falusi életforma tiszta, egyszerű, kulturális örökségének, értékeinek megőrzésért szervezik, immáron harmadik éve. A főzőverseny célja a régi falusi ízek felelevenítése, a Dánszentmiklósi alma tiszteletének és megbecsülésének visszaszerzése.
2012. december 3-6. Szent Miklós Pálinkaünnep, Budapest (Városliget, Vajdahunyadvár) - 2007 óta Szent Miklós Napja egyben a Magyar Pálinka Napja is, hiszen Szent Miklós a pálinkások védőszentje. A négynapos eseményen bemutatkoznak Magyarország pálinkás cégei, akiknél természetesen mód nyílik kóstolásra és vásárlásra egyaránt.
2012. december 7. Retro 5. Fesztivál és Luca Napi Pálinkaünnep, Nyíregyháza - Ezúttal is felépítik a „pálinkafalut”, amelyet a térség tíz legnevesebb pálinkafőző cége népesít majd be. A vendégeknek a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai fogják ajánlani a különböző gyümölcspárlatokat, és adnak tanácsokat a kulturált pálinka fogyasztáshoz.
2012. december 7-9. Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál, Gyula -Halhattunk már mindenféle különleges kolbászról, halas, diós, burgonyásról is, azonban a mézes már tényleg igazi kuriózum. Gyulán immáron ötödik alkalommal került megrendezésre a fesztivál. Mézeskalács, mézzel készített különleges ételek, cukrászati különlegességek kóstolása/vására, méhészet, és turisztikai látványosságok várják a látogatókat!
2012. december 8. Borbála-napi forralt Bor – Blues – Böllér Napok, Badacsonytördemic - A téli Balaton képe mellett a helyi borospincék hangulata is megfogja az ide látogatókat. A faluház udvarán kerül megrendezésre az ilyenkor hagyományos disznóvágással, forralt bor-főző versennyel, és minőségi zenével egybekötve.
2012. december 8. Újborok Mustrája, Siklós - immár 13. alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvény célja a 2012. évjáratú borok bemutatása, reklámozása a nagyközönségnek és a Villányi Borvidék borainak megismertetése. Szervező a Siklósi Borbarátnők Egyesülete.
2012. december 15-16. Adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásár, Gyenesidás - A fesztivál alatt lesz adventi gyertyagyújtás, gesztenyesütés, bordalcsokor, betlehemesek előadása, gesztenyés sütemények és mézeskalács házikók versenye, halászlékóstolás, tombola és kézműves vásár.
2012. december 29. Téli Boros-Toros, Markaz - A disznótorhoz és a borhoz kapcsolódó hagyományőrző rendezvény disznóvágással, újbor kóstolással, borapród-választással, máglyákkal, pálinkával, forralt borral, forró teával és puncsitallal, lovas-és kutyaszánnal, cigányzenével és toros vacsorával.
2012. december 30. Szilveszteri Forralt bor-főző verseny és Disznótoros rendezvény, Révfülöp A nap házi pálinkával indul, majd a disznó levágása, pörzsölése, tisztítása, és feldolgozása következik, melyen tetszés szerint bárki részt vehet. Megkóstolható a frissen rántott máj és hagymán pirított friss sült vér. Az érdeklődők elleshetik és ki is próbálhatják a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítését, közben élőzene gondoskodik a megfelelő hangulatról. A nap folyamán kulturális és néptánc bemutatók, táncház és különböző versenyek, vetélkedők várják a résztvevőket.
forrásom a http://www.felsofokon.hu/kollat-gyula-blogja/2012/11/29/gasztro-fesztivalok-decemberben
Kép: balaton.varosom.hu