Alana - titkos mádi kincs
Van egy kis veszteségünk: nem annyira a termelő szempontjából, sokkal inkább a borvidék oldaláról nézve. Az Alana – vagy, ahogyan inkább mondják: Németh Attila – borai ugyanis csak az Egyesült Államokban kaphatók. Mivel a birtok filozófiája egyedi, a borok pedig kiválóak, fájó veszteség, hogy az Alana egyelőre nem vált szerves részévé a borvidéknek. Tokaj-Hegyalján dolgozik, ott ad munkát az embereknek, tokaji címkével exportálja tokaji borait, de közvetlen bortermelő környezetére nem gyakorol olyan megtermékenyítő hatást, amilyet gyakorolhatna.
Félreértés ne essék: véletlenül sem felelősök után kiabálok. Nem keresem a hibát sem a birtokban, sem a környezetében, mindössze le kívántam szögezni, hogy ez a helyzet: létezik egy sajátos borászati gondolkodás, ami érdekes és értékes. És lényegében ismeretlen.
Az Alana borait kóstolva, olykor az az érzésem, hogy a Fekete Béla tokaji párhuzamával állunk szemben. Az édesség óvatos jelenléte, a hosszú érlelés, az olajos konzisztencia és az ásványosság emitt Tokajnak ugyanazt az arcát formálják meg, mint amott a Fekete-borok Somlóét. Hozzá kell persze tennem, hogy az Alana-borok sokkal tudatosabb és elegánsabb iskolázásban születnek meg, és stílusukban – Tokajról lévén szó – összehasonlíthatatlanul nagyobb szerepet kap az édesség is, de a teltséggel, a krémes testtel és az azt tökéletesen kitöltő savszerkezettel ugyanazt a fogyasztót keresik. Ezeknek a boroknak nincsenek durva kitüremkedései, nincsenek üres, luftos zugai, lapos futamai. Egyensúlyosak, de egyáltalán nem könnyűek. Ne fáradtan, ne rossz kedvűen fogyasszuk őket – már ha hozzájuk tudunk jutni, mert nem egyszerű. Ha Mádon járnak és van egy kis idejük és szerencséjük, azért érdemes próbálkozni: talán nem lehetetlen.
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Tokaji Furmint, 2006
Kimondottan friss, virágos illat némi szénássággal, utóízében nagyon enyhe cseres érzettel. Néhány grammnyi cukortartalommal is hibátlan az egyensúlya. Bár két évig fahordóban érlelődött, oxidációnak nyoma sincs: meglepően fiatalos bor.
Tokaji Hárslevelű, 2005
Mindössze hét gramm maradékcukrot tartalmaz, de olajossága és alkoholtartalma miatt az édességérzet határozottabbnak tűnik. Nagyon szép egyensúly, amin még az utóízben megjelenő enyhe kesernyésség is javít. Aromavilága mély, a sárga virágok viaszos melegségével. Két és fél éves fahordós érlelés után került palackba.
Tokaji Hárslevelű-Sárga muskotály, 2005
Az előző két tételhez nagyon hasonló aromavilág - egy kis tűzköves, törökmézes jelleggel kiegészülve. Az előző borokénál valamivel karcsúbb és magasabb savszerkezet, sima felszín, szép, de árnyalattal az alkohol felé mozduló egyensúly.
Betsek Sárga muskotály (kései szüret), 2011
Citrusosan gyümölcsös, de enyhén már pemetefüves illat és íz. Meleg, telt, olajos konzisztenciájú, széles, lágy savszerkezetű, de nem széteső, hanem még puhaságában is biztos lábakon álló bor. Maradék cukortartalma 140 gramm körül van.
Betsek Sárga muskotály (kései szüret), 2008
A 2011-es évjárat aromavilága egy kis fűszerességgel, kapros jeggyel kiegészülve. Savszerkezete is tömörebb, magasabb annál. Nagyon szép arányokkal rendelkező, gazdag, de nem direkt, tolakodó bor. Kifejezetten összetett.
Király (Kis-Király) Furmint, 2008
Ananászos, citrusosan friss, nagyon tiszta illat és íz – az avaros jelleg alig érezhetően tűnik fel. Kerek, telt savszerkezet. Elegáns, de tömör bor – jellegzetes 2008-as izgalmas összetettséggel. Maradék cukortartalma 220 gramm.
Tokaji Aszú, 6 puttonyos, 2005
Kifejezetten friss, borsos illat és íz – finom égetett narancsos jegyekkel. Sima felszín, kerek, tömör savszerkezet, zsíros konzisztencia, a 200 grammot bőven meghaladó cukortartalom ellenére szép egyensúly.
Tokaji Aszúeszencia, 2007
Törökmézes, dohányos, narancsos illat és íz. Selymes felszín, kerek test, finoman, széles savszerkezet. Selymes felszínű bor, amely 280 grammos maradékcukor tartalmával inkább az édességet helyezi az előtérbe. A meleg évjárat és az illatos tokaji fajták (hárslevelű, sárga muskotály) izgalmas találkozása.
Tokaji Aszúeszencia, 2006
Több mint 300 grammos maradék cukortartalom, rendkívül gazdag aromavilág: méz, dohány, papja, ibolya és citrusok és enyhe tűzkövesség. Magas, tömör savszerkezet, olajos konzisztencia, sima felszín.