A fesztivál jellege és lényege nem változott, továbbra is a pálinkára, a népi ételek és mesterségek bemutatására helyezik majd a hangsúlyt.
A rendezvény szombat reggel a szabolcsi tájegység és a Hajdúság ízeit bemutató hagyományőrző főzőversennyel, valamint a kézművesudvar megnyitásával veszi kezdetét, utóbbi igazi vásári hangulattal, régi mesterségekkel várja a látogatókat. Külön szigeten alakítják majd ki a kis házikókból álló, népi motívumokkal díszített gasztrofalut, a kézművesudvarban pedig - ahol az érdeklődők a mesterségek titkaiba is bepillantást nyerhetnek - negyven kiállító pakolja ki portékáit
A fesztivál idei különlegessége egy sütemény lesz: az olasz eredetű macaron egy első ránézésre habcsókot idéző desszert, amely darált mandulából, tojásfehérjéből és cukorból készül, és ez alkalommal pálinkával ízesített krémmel, szilva, barack és meggy ízben kínálják majd.
A kulturális program délután két órakor kezdődik a nagyszínpadon. Az Érpataki Asszonykórus alapozza meg a hangulatot, majd két színpadon Korda György és Balázs Klári, a Dolly Roll, a Wassabi KHT, a Nap Együttes, a Supernem, a Csík Zenekar, a Roxan és a Republic ad koncertet. Emellett egész nap elismert néptáncegyüttesek, zenekarok, asszonykórusok szórakoztatják a résztvevőket, és lesz fogathajtó verseny is.
A gyerekeket játszóház is várja, délután lesz divatbemutató és műrepülő-bemutató is, majd a szakmai zsűri rangsorolja a főzőversenyen indult csapatokat. A három legjobb a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség díjait kapja, a pálinkát is felhasználó ételek készítőit pedig különdíjjal jutalmazzák.
A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén sokkal nagyobb kapacitással várják a látogatókat az ingyenesZsindelyes pálinkatúrára, amelyen a gyümölcs feldolgozásától az érlelőn keresztül egészen a pohárig kísérhetik végig a pálinka útját az érdeklődők.
Az esti könnyűzenei koncerteket tűzijáték zárja, de a fiatalabbak az idén debütáló diszkósátorban vasárnap hajnalig is szórakozhatnak.