Pálinka: kevesebb lesz idén?
Kevesebb lehet a pálinka idén, már csak a nyár végi, őszi gyümölcsökben bíznak a főzdék.
Mik ezek?
A tavaszi gyümölcsök, így a kajszi, a cseresznye vagy a meggy elfagyott a húsvéti hidegben, emiatt várhatóan az alma, a szőlő és a körte lesz idén a „favorit”. A hiány ellenére a nevesebb főzdék mind a magas minőséget, mind pedig a választékot tartani akarják, ezért drágábban is hajlandóak alapanyagot vásárolni. Az árak a tavalyihoz képest másfélszeresek, legalábbis ami a kajszit és a szilvát illeti. A főzdék külföldről nem vehetnek gyümölcsöt, a jogszabályok szerint ugyanis az ezekből készült párlatokat nem lehet magyar termékként, pálinka megjelöléssel eladni.
Végh Jenő, a sásdi szeszfőzde tulajdonosa azonban úgy véli, idén is lesz annyi pálinka mint tavaly. – Ha nem terem elég gyümölcs otthon, a gazdák a szomszédoktól veszik meg a szükséges mennyiségű alapanyagot. Ha még így sem elég, szereznek máshonnan – mondja Vég Jenő. – Tapasztalataim szerint minden évben ugyanaz a mennyiség kerül a főzdékbe, plusz-mínusz tíz százalék. Azonban az időjárástól függetlenül egyre kevesebb a gyümölcs. Az a generáció, amelyik otthon maga nevelgette a fákat, kijárt mindennap a kertbe dolgozni, lassan kezd kihalni. Ugyan a mai fiatalokat is érdekli a pálinka, meg a pálinkafőzés, ők inkább már veszik az alapanyagot, és nem maguk termesztik a gyümölcsöt – teszi hozzá.
Az elmondottakat alátámasztani látszik a tény, hogy Kárászon idén második alkalommal rendeztek pálinkaversenyt – méghozzá több mint kétszer annyi résztvevővel mint tavaly. A versenyzők között sok volt a fiatal, többen arany minősítést kaptak a pálinkáikra, bár azt elismerték, az alapanyag nemcsak a saját kertjükből származik.
forrásom a http://www.bama.hu/baranya/kozelet/palinka-kevesebb-lesz-iden-455265