Keszthely – A bor összehoz címmel másodszor rendezték meg a történelmi borvidékek találkozóját a keszthelyi belvárosban. Az ország számos pontjáról és Szlovéniából is jöttek pincészetek
A hétvégi kánikula miatt inkább naplemente környékén merészkedtek ki többen a rendezvényre. A vendégek húsz hazai, s egy szlovén, lendvai pincészet borait kóstolhatták meg. A tokaji borvidékről az Árvay Pincészet érkezett.
– Hoztunk kevésbé ismert tokaji borokat is, Sauvignon Blanc-t és Chardonnay-t például, de kínálunk késői édes furmintot, száraz furmintot és birtok furmintot is. Ez azt jelenti, hogy a szőlő, amiből a bor készül, több különböző dűlőből származik – mondta Árvay Angelika, a családi vállalkozás képviselője, aki elégedett volt a forgalommal. A szekszárdi Dúzsi Pincészet borházánál a rosé ment a legjobban. A borokat kínáló Jankó Ignáccal arról is szót váltottunk, milyen termés várható idén.
|
– Talán kevesebb lesz, mint tavaly, mert a fagy károkat okozott a szőlőben. Az időjárás a gombáknak is kedvezett, a permetezés nagyon fontos, de egyelőre úgy néz ki, jó termés lesz. Ha viszont folytatódik a kánikula, vigyázni kell a savakra és nagyon át kell gondolni a szüret időpontját. Ez a hőség nem optimális a szőlőnek. A keszthelyi rendezvényt a Belvárosi Kereskedők Egyesülete szervezte. – Az a célunk a történelmi borvidékek találkozójának megszervezésével, hogy a sétálóutcát benépesítsük, élettel töltsük meg – mondta a progprogram egyik szervezője, Pampetrics György borkereskedő.
– A másik fontos cél módot kínálni arra, hogy a helyi termelők és borkedvelők az összes hazai történelmi borvidék borát megkóstolhassák egy helyszínen a találkozó keretében, mert nem jut el mindenki olyan fesztiválokra, ahol ezt megteheti. Pampetrics György azt tanácsolta, hogy ebben a hőségben könnyű fehérborokat és rosékat fogyasszunk, s mint elmondta: egyáltalán nem szentségtörés fröccsben inni azokat
forrásom a http://zalaihirlap.hu/gazdasag/20120701_tortenelmi_borvidekek_talalkozoja
Használt bortartályok: http://www.hasznalttartaly.hu/