A szegedi fesztivál Günzer Tamás kedvence
Szeged - A villányi borász elárulta a szegedi borversenyen legtöbb pontszámot elért 2011-es villányi chardonnay-je titkát, és az alföldi nedűkről is megosztotta véleményét.
Mindig is egy nagy testű, de gyümölcsös chardonnay-t szerettem volna készíteni. Nagyon nagy kedvencem ez a szőlőfajta és bor. A 2011-es évjáratú saját ültetvényünkről származik. Kisharsányban másfél hektáron termesztünk chardonnay-t. Tőkénként negyven-ötven dekás terhelést hagytunk, reduktívan erjesztettük, majd három hónapot érleltem 500 literes barique hordóban. Ezután palackoztuk, két hónappal ezelőtt – mutatta be Günzer Tamás 2011-es villányi chardonnay-ját, amely a szegedi borfesztivál borversenyén a legtöbb pontszámot elért nedű lett.
Hazai pályán. Günzer Tamás a pincészete előtt. Fotó: Günzer Tamás családi archívuma |
A villányi borász mezőgazdasági mérnökként végzett, diplomaosztója után édesapjától kapott egy 0,3 hektáros szőlőt és egy pincét. Az első bora rögtön aranyérmes lett a helyi borversenyen – a siker olyan lendületet adott neki, hogy minden bevételét új terület vásárlásába fektette.
Az alföldi borokról – Úgy gondolom, az Alföldnek is komoly keresnivalója van a magyar borpiacon. Nagyon szép borokat készítenek. Elsősorban persze a könnyedebb, gyümölcsösebb borok azok, amelyekkel az Alföld büszkélkedhet – fogalmazott Günzer Tamás, akinek a Frittmann a kedvenc alföldi pincészete. |
életemben, amikor abban az évben készítettem egy nagyon nagy cabernet sauvignont, amely a Pannon Bormustrán a legmagasabb pontszámú bor lett. Sokan gratuláltak, felhívtak a Borakadémiáról, eljöttek hozzám, hogy megkóstolják. Ekkor döntöttem el, hogy főállásban foglalkozom a szőlővel, mert aki ilyen szép borokat készít, annak nem szabad az idejét elfecsérelnie semmi másra – magyarázta a borász, aki jelenleg 45 hektáron gazdálkodik. Háromfajta fehér, nyolcfajta kék szőlőt termel. Cége tíz embert foglalkoztat.
Villányban bemutatópincét működtet. Legnagyobb profilja a palackozottbor-előállítás és annak magyarországi terjesztése: 2011-ben 200 ezer palackot bocsátott piacra.
Tavaly jó volt a minőség, de kevés volt a termés, ez hogy befolyásolja a borászatot? – kérdeztük. Günzer Tamás úgy fogalmazott: nagyon nagy borok érlelődnek a pincében, 2010 gyengébb, a 2011-es év nagyon jó évjárat volt, a mennyiség azonban valóban kicsit kevesebb. A fagykárok érzékenyen érintették a borászatokat. Főleg a portugieser fajta fagyott el. Emiatt várhatóan emelkedik a fogyasztói ára.
– Lehet, hogy nem is baj, mert így végre a helyére kerül: nagyon elfeledett fajta. De merlot-k is fagytak el. Fent, a magas dombokon kevesebb a fagykár, a szoknyák alsó részein viszont jelentősebb. Az ottani szőlőkből elsősorban nem a nagy vörösborok, hanem a rozéborok készülnek – ebből is kicsit kevesebb lesz – hallottuk Günzer Tamástól, aki a szegedi borfesztivált kedveli a legjobban a hasonló országos rendezvények közül. Nagy erőt ad neki, hogy sok visszatérő vendégük évről évre megkeresi standjukat.
* * *
Mario and The Teachers a borfesztiválon
A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete idén is részt vesz a szegedi borfesztiválon: meghívottja az aradi Mario and The Teachers együttes, amely május 26-án, szombaton 19 órától a Grand Café Széchenyi téri színpadán lép fel. A zenekart 2010 őszén Mario Florescu, az aradi zeneiskola ütőhangszertanára alapította. A trió több mint negyven fellépést tudhat maga mögött, és számos külföldi fesztiválon szerepelt, a lisszaboni világkiállításon is nagy sikert aratott. Az együttes egyedi stílusa az ethno-fusion, amely a Kárpát-medencei és balkáni hagyományos zenék ötvözete – modern köntösben.
forrásom: http://www.delmagyar.hu/borfesztival/a_szegedi_fesztival_gunzer_tamas_kedvence/2281220/