Somló még csiszolatlan gyémántjai
A Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont annak a kóstolónak, amely Somló legfrissebb évjáratát hivatott bemutatni.
Kapcsolódó anyagok
Vendégségben a Bazaltbornál – egyszerűen, tisztán, stílusosan
Nem okozott kárt a vörösiszap a Somlói borvidéken
Ez egy rendhagyó kóstoló, ugyanis alapvetően itt hordómintákkal lehet ismerkedni vagy olyan tételekkel, amelyeket ugyan már palackba töltöttek, de még nagyon fiatalok. Azért is érdekes egy ilyen kóstoló, mert ilyen fiatalon szinte csak a pincéknél lehet megízlelni a borokat. A 2011-es évjárat már most úgy tűnik, hogy kiváló évjárat lesz, amelyet a fiatal somlói borokon is valószínűleg le lehet majd mérni. Minden bizonnyal – az évjárat hatása miatt – egyes 2011-es tételek talán már most összesimultabb struktúrát mutatnak, mint a 2010-esek. Azért ne siessünk ennyire előre.
Kicsi a bors, de erős
Somló hazánk legkisebb borvidékeinek egyike, kivételes adottságokkal. A vulkáni tanúhegyként a táj fölé magasodó Somló páratlan terroir, egyedi ásványossága és borainak hosszú érlelhetősége a legjobbak közé emeli ezt az apró borvidéket. A legtöbb somlai bor sajátja az a mindent átható, gyakran a fajtajelleget is felülíró ásványosság, amely azonnal felismerhetővé teszi az itteni borokat.
Hamvas Bélát is megihlette
Hamvas Béla, A bor filozófiája című értekezésében így ír a Somló-hegy borairól: „A somlai bor hieratikus maszkjában éreztem magam a legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz a hallatlanul intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.” Valóban, somlói bort kóstolva döbben rá a halandó, hogy micsoda mélységek rejlenek egy érlelt somlaiban. Meditációs bor a javából. Nem szabad lerohanni, időt kell adni arra is, hogy a palackban kifejlődjön, s időt kell adni akkor is, amikor kibontjuk. Szellőzetni kell, hogy kibonthassa szárnyait, s oda repítsen, ahol ritkán járunk.
A termőterület jellemzői fajtái a juhfark, a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű és a tramini, de találunk népszerű világfajtákat is a hegyen, sauvignon blanc-t vagy syrah-t. S, hogy mennyire nem Istentől való elrugaszkodás kékszőlőt telepíteni a Somlóra, azt már az elmúlt évek is bizonyították. Az apró borvidékhez tartozik a Ság-hegy is, ahol szintén kiváló és egyedi adottságok mellett termesztik a szőlőt, s készítik a bort. Az évjáratkóstolón erről a területről is kóstolhatunk majd borokat.
A palack szelleme
Az elmúlt időszakban több igazán érett és érlelt (8-10 éves) bort volt szerencsém kóstolni a Somlóról. Elképesztő élmény volt. A borok összetettek, mélyek, koncentráltak és nagyon tartalmasak voltak. Az itteni borokat, persze fajtától függően is, érdemes hosszabb ideig – akár tíz évig is – palackban érlelni, hogy megmutathassák igazi nagyságukat.
Az innen származó borok általában teltek, nagyon érett alapanyagból készülnek, s a dinamikus savak miatt férfiasak, szikárak. Azonban megfelelő idejű palackos érleléssel kerek, barátságos borokká szelídülnek.
Az évjáratkóstoló jó alkalom arra is, hogy felmérjük, mit várhatunk a legutóbbi évjárattól. Ez a kereskedőknek is hasznos, mert már időben el tudják dönteni, hogy mit hoz 2011. Kicsit Bordeaux és az en primeur jutott az eszembe, amikor is a chateau-k az év elején megmutatják, hogy milyen volt az évjárat, s ez meghatározó lesz majd a borok árára és keresletére. Ugyan ez még nem így működik itthon, de hamarosan tényleg eljöhet az idő, amikor komoly verseny folyik majd egy kiváló évjáratból származó somlaiért. Addig is kóstoljunk bele a 2011-es évjáratba!
Időpont: 2012. március 22., 16.00-20-00
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi M. u. 16.
Bővebb információ: www.borkollegium.hu