Átadták a Günzer Tamás Pincészete Kft. 504 millió forintból épült új szőlőfeldolgozó üzemét Villányban.
A Günzer Tamás Pincészete Kft. 1200 négyzetméteres új üzeme a jelenleg 200 barrique hordót őrző 400 négyzetméteres pincetérből és a 800 négyzetméteres földszinti részből áll. Utóbbiban alakították ki a feldolgozót, a palackozót, a készáru raktárat, az irodákat és a szociális helyiségeket. A vállalkozás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatán nyert 252 millió forint támogatással a feldolgozóban a legmodernebb borászati technológiát alkalmazza: az itt elhelyezett tartályok központi vezérléssel fűthetők és hűthetők, a palackozó gépsor óránként 2200 üveg bor palackozására képes.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Ezzel gyakorlatilag bebiztosítottuk azt, hogy állandó, jó minőségben tudjuk a borokat elkészíteni - hangsúlyozta Günzer Tamás. Hozzátette: a fejlesztésnek köszönhetően akár meg is duplázhatnák a palackos borkibocsátásuk mennyiségét, de céljuk nem ez. Nem akarunk mennyiséget növelni, a minőséget szeretnénk még magasabb szintre emelni - emelte ki. Günzer Tamás az MTI kérdésére elmondta: a jövőben további 20-30 hektárral kívánják növelni a pincészet területét és a vendéglátással is szeretnének magasabb szinten foglalkozni.
Takáts Gyula, Villány független polgármestere gratulált Günzer Tamásnak a sikeres beruházásért. Mint mondta: a településnek is fontosak az efféle, több évtizedre szóló fejlesztések. Tiffán Zsolt borász, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke levélben üdvözölte a pincészet új feldolgozó üzemét. A Günzer Tamás Pincészete Kft. 2004-ben alakult, ügyvezetője Günzer Tamás agrármérnök, borász, Villány alpolgármestere.
A cég jelenleg 44 hektáron 3 fehér és 8 kékszőlő fajtát termeszt, melyekből tavaly 200 ezer palack kizárólag eredetvédett classicus és prémium minőségű bort állított elő, valamint hozott forgalomba. A pincészet szőlőültetvényei a Villányi borvidék legjobb dűlőiben vannak, s mivel több bornagykereskedővel és áruházlánccal is kapcsolatban áll, borai szinte az egész országban, éttermekben, vinotékákban, áruházakban is elérhetők. Boraik 5 százalékát exportálják, elsősorban a német, svájci, holland, a kínai és a lengyel piacokon vannak jelen. Termékeiket rendszeresen versenyeztetik, az elmúlt években a hazaiak mellett rangos nemzetközi megmérettetéseken is több aranyérmet nyertek.
forrásom a http://www.hirado.hu/Hirek/2012/03/07/17/Minden_csillog_villog__igy_keszul_a_bor_a.aspx