DESTILLATA 2011 – DÍJÁTADÓ GÁLA
BUDAPEST, 2011. MÁRCIUS 17.
Remekeltek a magyar főzdék a nemzetközi párlatversenyen
A magyar főzdék ismét kiválóan szerepeltek az idei Destillata nemzetközi párlatversenyen,
ahol 12 ország, 171 (ebből 24 magyar) főzde 1 560 mintával vett részt. Az ausztriai Bad
Ischl üdülővárosban megrendezett díjátadóról összesen 120 éremmel térhettek haza
a magyarok, így összesítésben hazánk a harmadik helyet érte el. A Nemzetgyőztes 14
éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett, a következő legtöbb (13) díjat a Zimek Manufaktúra
nyerte el, és a Vitalis Kft. Magyar Kajszi Barack pálinkáját díjazták az Év Pálinkája
címmel. A megméretésen több különlegesség is elismerésben részesült, mint például
az aranyérmes kömény, az ezüstérmes kadarka seprő- és medvehagyma, valamint a
bronzérmes kávé és sajmeggyvirág párlatok.
A hazai nyertesek díjait Font Sándor képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági
Bizottságának elnöke, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik
Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át csütörtökön, Budapesten.
Az 1992 óta megrendezett Destillata nemzetközi párlatversenyen idén 12 országból 171 főzde indult 1 560 mintával. A pályázók közül Ausztria (558 éremmel) nyerte el a legtöbb elismerést, amit Németország követett (311 díjjal), de hazánkra is büszkék lehetünk az eredményeket tekintve.
Az előző évekhez képest több és számos új, összesen 24 magyar főzde mérette meg termékeit. A magyarországi indulók rekord mennyiségű, azaz 120 díjat gyűjtöttek be, amelyből 11 arany, 44 ezüst és 65 bronzérem született. A Nemzetgyőztes az aranyérmes Kajszibarack pálinkájával, 7 ezüst és 6 bronz érmével az Agárdi Pálinkafőzde lett; a következő legtöbb (13) díjat a Zimek Manufaktúra nyerte el. A tavalyi évhez hasonlóan idén is volt magyar nyertes az Év Pálinkája kategóriában, amit a 10 érmet elnyerő Vitalis Kft. – Márton és lányai pálinkái közül – a Magyar Kajszi Barack pálinka érdemelt ki.
Az aranyérmes termékek közül a zsűri minden gyümölcsbesorolás szerinti csoportból kiválasztja azt a mintát, amelyik elnyeri az Év Pálinkája (Edelbrand des Jahres) címet. Amennyiben az adott csoporton belül csak egy arannyal jutalmazott párlat van, akkor a zsűri eldönti, hogy megkaphatja-e a címet.
A 2011-es Destillata versenyen az új résztvevőként induló magyar főzdék 34 éremmel járultak hozzá a hazai sikerekhez. Közülük is kiemelten szerepelt Etyeki Czimeres pálinkáival a Pap és Pap Kft., összesen 10 éremmel (2 arany, 3 ezüst, 5 bronz), a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Gyümölcspárlat Bt. 7, a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft. pedig 6 éremmel.
A Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde két bronzérmes (Bio Vadkörte és Gönci Barack) pálinkái mellett, a speciális termékcsoportba tartozó likőr* kategóriában a főzde Marcipán Likőrje arany-, a Csokoládé ízű Tejszín Krémlikőrje pedig bronzérmes lett.
* Likőr: kizárólag kivonatolás útján vagy gyümölcslé felhasználásával készített termék,
amely min. 15% alkoholt és min. 100 g/l cukrot tartalmaz.
A bírák ez alkalommal is díjjal jutalmaztak párlat- és pálinka különlegességeket, mint például a Nemzetgyőztes Agárdi Pálinkafőzde ezüstérmes Kadarka seprőpárlatát. Az újdonságként szereplő, különleges minták közül elismerésben részesült még a Zimek Manufaktúra aranyérmes Kései meggy és szőlő vegyespálinkája, a szintén aranyérmes Kömény-, a bronzérmes Kávé- és Sajmeggyvirág párlatai, valamint a Brill Pálinkaház Kft. ezüstérmes Medvehagyma párlata.
A zsűrizésről:
Az idén 34 fős nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik. A Destillata ítészei mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőség orientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések (pl. a karakterizáláshoz szükséges verbális ismeretszerzés, faj- és fajtaismeret, szenzorikus
képzés) biztosítják. Ebben az évben osztrák, német, svájci, olasz, cseh és 2 magyar szakemberből (Lovassy György és a 2009-es „Év Főzőmestere” díjas Vértes Tibor) állt össze a bírálók köre. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: kiemelten fontos az illat- és
íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás.
Az ausztriai díjátadó 2011. március 11-én volt, a hazai nyertesek díjait Font Sándor képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át csütörtökön, Budapesten. Az előadások során kiderült, hogy a Destillata klasszikus értelemben vett párlatok és speciális termékek szigorú bírálati szempontjait és eredményeit közvetlenül nem befolyásolta a legutóbbi magyar pálinkatörvény.
Éremtábla a magyar indulókról:
Nemzetgyőztes 2011: Agárdi Pálinkafőzde 1 arany, 7 ezüst és 6 bronz
Zimek Manufaktúra – Treffpunkt GAR 2000 Kft.: 2 arany, 4 ezüst és 7 bronz
Pap és Pap Kft. – Etyeki Czimeres Pálinkák: 2 arany, 3 ezüst és 5 bronz
Vitalis Kft. – Márton és lányai pálinkák: az Év Pálinkája = 1 arany, 4 ezüst és 5 bronz
Brill Pálinkaház Kft.: 1 arany, 4 ezüst és 3 bronz
Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 1 arany, 3 ezüst és 5 bronz
Johanna Kft. – GUSTO Pálinkák: 1 arany és 3 bronz
Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: 2 bronz; likőr kategóriában 1 arany és 1 bronz
Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra: 4 ezüst és 1 bronz
Tuzséri Pálinka Manufaktúra Gyümölcspárlat Bt.: 3 ezüst és 4 bronz
Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft.: 3 ezüst és 3 bronz
Gombosi Pálinkafőző Kft.: 2 ezüst és 4 bronz
Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.: 2 ezüst és 2 bronz
Kőkötő Kft. – Thummerer pálinkák: 2 ezüst és 1 bronz
Speciál Mobil Kft.: 1 ezüst és 1 bronz
VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 ezüst és 1 bronz
Spirits – 68 Kft. Nobilis Pálinka: 3 bronz
Tarpa Manufaktúra Kft.: 3 bronz
Pelle Párlatház Kft.: 2 bronz
Hunnium Kft.: 2 bronz
Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.: 1 arany
Olasz Krisztina: 1 ezüst
Márkházi Pálinkafőző Társaság Kft.: 1 bronz
Sajtókapcsolat:
B&D ComMedia Kommunikációs Iroda (www.commedia.hu)
Béres Anikó ügyvezető igazgató (tel.: 201-2512 vagy +36-20/943-4143; e-mail: aniko.beres@commedia.hu)
(x)