Egy liter bor előállításához több liter vízre van szükség. A víz természetesen nem a nedűbe kerül! Jó bor azonban csak úgy születhet, ha a pincében minden eszközt alaposan elmosnak. A magyar vincellérek dolgoznak a legdrágább vízzel, erről ír blogjában Demeter Endre mádi borász.
Most fejeztem be a mai szüret után az utolsó vödrök és ládák mosását. Mindenem átázott, reggel óta sokadszor, de tisztaság van - írja blogjában Demeter Endre. A ládamosás az a munka, amikor az embernek van ideje gondolkodni, és nekem ilyenkor gyakran jár a fejemben a vízdíj - folytatja a mádi borász.
A szerző a National Geographic felmérésére hivatkozik, amely arról számol be, hogy mi magyarok fizetünk legtöbbet a vízért.
A korszerű borászkodás valóban vízigényes - fejti ki Demeter. Folyamatosan takarítunk, mosunk, naponta legalább háromszor. Minden eszközt használat előtt és után. Rendszerint négyszer: lúgos, savas, kénes, majd tiszta vízzel. Tegnap 14 hordót mostam el, darabját háromszor. Mindez rengeteg vizet igényel. A fogyasztóimat és a munkatársaimat viszont sokra tartom, és nem szeretném az értékes, nehéz munkával megtermelt alapanyagunkat kockára tenni egy koszos cső vagy hordó miatt.
A mellékelt adatok azonban elgondolkodtatók. A Föld egyik legnagyobb vízkincsén ülünk, és egy világörökségi borvidék kultúráját tartjuk fenn. Vannak azonban versenytársaink is, akik nem csak állami exporttámogatást, de olcsó vizet is kapnak. Innen szép nyerni - fejezi be írását Demeter Endre.
forrásom a http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-393025