Példaként említette a kunsági borvidéket, ahol az idén a felét szüretelhetik a szőlőkben, mint a múlt évben, míg a villányi borvidéken csak mintegy 10-15 százalékkal kisebb a termés a tavalyinál. A főtitkár arról is szólt, hogy az idei bor mustfoka mintegy 2 mustfokkal kisebb az előző évinél. Az érett szőlő mustfoka általában 17-19 mustfok között van. Így az idei évjárat általában frissebb, savasabb, szaknyelven "gerincesebb" bor lesz - tette hozzá. A szüretet augusztus végén kezdték el a szőlős gazdák, és várhatóan október közepén fejeződik majd be a főszüret az időjárástól függően, de egyes fajtáknál a szüreti munkák akár novemberig is eltarthatnak - közölte Horváth Csaba. Forrás: http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=81655&mode=thread&order=0&thold=0Kevesebb és gerincesebb lesz az idei bor Az idei szőlő termésmennyisége mintegy 20-25 százalékkal kevesebb a tavalyinál, ennek következtében a mintegy 400 ezer tonna szőlőmennyiségből várhatóan kevesebb mint 3 millió hektoliter újbor készül az idén - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az MTI-nek.
A szakember erről azt követően nyilatkozott, hogy elkészült a HNT által végzett idei hivatalos termésbecslés, amelyet átadtak a szaktárcának. Horváth Csaba jelezte: a kedvezőtlen időjárás, valamint a növényvédelmi munkák eltérései miatt jelentős különbségek alakultak ki az egyes magyar borvidékek között.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2010.10.06. 09:21
Kevesebb a bor
Címkék: szüret bor
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr72350048
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.