A bor és a hal körül forog majd minden Pakson
A pénteken kezdődik a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete és Paksi Borászok Céhe által szervezett kétnapos ünnep, ahol a borkóstolástól, a halászléfőzésig és a kulturális programokig szinte minden megtalálhat
A paksi bor, a halászlé, a Sárgödör tér és a Duna - ezeket egybegyúrva állt össze a legújabb paksi fesztivál receptje. A bor és hal ünnepét a hétvégén rendezi meg első ízben a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete és Paksi Borászok Céhe.
A program péntek este 18 órakor kezdődik, amikor is megkoszorúzzák a Dunát. A szőlőből készült koszorút a Duna-korzónál helyezik a folyóra. A felvonulás - megfelelő körülmények esetén fáklyás - innen indul a Sárgödör térre, ahol nyitott pincék várják a borkedvelőket. Szombaton halászlé és egyéb halételek főzőversenye lesz a téren, délután pedig kulturális műsor. Színpadra lép a Vetővirág együttes és a paksi S.U.C.K., azaz Sosem Ugyanaz Comedy Klub. Hét órától a Bogyiszlói zenekar és a Tönköly zenekar közreműködésével táncházat tartanak.
A rendezvénynek helyszínt biztosító Sárgödör tér szőlőterületek nélküli pincefalu, amelyet az utóbbi évtizedekben körülölelt a lakóövezet. A főként családi és közösségi rendezvényeknek otthont adó présházakból álló "városrészre" igen büszkék a tulajdonosok, borászok, és szeretnék azt minél többekkel megismertetni, a lehető legtöbb embert odacsalogatni.
Leber Ferenc, a présháztulajdonosok egyesületének vezetője elmondta, hogy ettől az évtől már nem ad otthont a tér a városi szüreti fesztiválnak - ezt az űrt szeretnék kitölteni azzal, hogy egy újabb, a városnak e hangulatos, páratlan területére illő programot szerveznek. Az ilyen érvek mentén megálmodott új rendezvényt - amelyet bor és hal ünnepének neveztek el - az idén tavasszal létrejött Paksi Borászok Céhével rendezik.
Kovács Sándor, a borászok céhének vezetője kiemelte: az ő elsődleges céljuk, hogy előadások, bemutatók és egyéb más eszközök révén hozzásegítsék a paksi borászokat a szakmai fejlődéshez, elérjék, hogy a "paksi borok felkerüljenek Magyarország bortérképére".Szeretnék, ha Paks nemcsak a borászat, hanem a gasztronómia más területein is megerősödne. Ezt a célt szolgálja az új program, amelynek másik fontos eleme is szorosan kötődik a városhoz, hiszen a paksi halászlé egykoron igen népszerű volt.
A halételek versenyére az előzetes jelzések alapján több mint ötven nevezőt várnak. Mint Kovács Sándor hozzáfűzte, komoly gondot fordítottak arra, hogy ezen a hét végén lehetőleg sok pince tárja ki kapuit a közönség előtt.
Miután az a cél, hogy a fesztivált minél többen látogassák, és lehetőleg a halászlevet paksi borral le is öblítsék, a szervezők gondoskodnak arról, hogy ne okozzon fejtörést a közlekedés: a város területén külön járat szállítja ingyenesen a fesztiválozókat délután 15 óra és éjfél között óránként.
A szervezők terve az, hogy minden évben megrendezik a bor és hal ünnepét Pakson.
forrásom a http://www.hirado.hu/Hirek/2010/09/23/10/A_bor_es_a_hal_korul_forog_majd.aspx