– Szeptember végétől bárki készíthet otthon – ötven literig adómentesen – pálinkát. Most, hogy ellenőrzik a házi pálinkafőzdéket?
– Nem jobban, mint eddig. A jogi helyzet egyértelmű: amíg a törvény hatályba nem lép, a vámőrségnek joga van fellépni az otthoni (a hatályos szabályozás szerint illegális) szeszfőzés ellen. Nyilvánvalóan nem célunk, nem is lenne ízléses, ha a hátra lévő időben, napban rászállnánk a házi szeszfőzdékre. Ami persze nem jelenti azt, hogy becsukjuk a szemünket, ha találunk ilyeneket. Mi a jogalkotó döntését hajtjuk végre. Néhány kérdés azonban pálinkaügyben, úgy érzem, nem kapott kellő hangsúlyt. Például, hogy az ötvenliteres szabály nemcsak az otthon, házilagos körülmények között főzött pálinkára vonatkozik, hanem a bérfőzés keretében előállított mennyiségre is. Nyilván, a törvényi keretek között mindenki úgy főz pálinkát, ahogy kedve tartja, én mégis azt javasolnám, akinek módja van rá, inkább vigye el a cefréjét a szeszfőzdékbe. Nem lenne jó, ha a következő pálinkafőzési szezon felrobbant, esetleg a házat is súlyosan megrongáló otthoni pálinkafőzőkről és mérgezésekről szólna. Adót akkor sem kell fizetni, ha a pálinka a szeszfőzdében készült, ám ott garantált a minőség és a szeszfok is.
– Hogyan ellenőrzik, hogy én ötven vagy hatvan litert főztem?
– Ha értesülünk róla, hogy pálinkát főzött, megmérjük. Ha kevesebb, mint ötven liter, felírjuk és elköszönünk. Egy újabb ellenőrzés esetén persze megnézzük, hogy korábban menynyi pálinkája volt, s ha időközben nőtt a mennyisége, a munkatársaim kellemetlen kérdések sorát fogják feltenni önnek.
forrásom a http://www.nol.hu/archivum/20100819-nemcsak_otthon_fohet_adomentes_palinka