Jó bor a kanizsai, de sokszor méltatlan körülmények között kínálják őket
Van-e remény arra, hogy a kanizsai vendéglátóhelyeken egyszer kanizsai gazdák borait is lehet majd kóstolni? - szólt a kérdés Förhénci Horváth Gyula bortermelőnek
- Minőségi akadálya már ma sincs ennek, közel két tucatnyi olyan bortermelő van a nagykanizsai hegyközség gazdái között, akik megfelelő minőségben, kellő mennyiségben, egy étteremben elegendő fajtaválasztékban állítanak elő borokat - ecsetelte Förhénci Horváth Gyula. - Ehhez képest sokszor méltatlan körülmények között kínálják a boraikat. Ma sajnos olyan nehézségekkel kell megküzdeni, ha egy helyi bortermelő borát például egy étteremben szeretnék kínálni, melyeket megoldani nem egyszerű feladat. Mi is látjuk, hogy a vendéglátóhely tulajdonosának bizony egyszerűbb fogadni egy kereskedőt, aki egyszerre visz 40-60 borfajtát, és abból válogatni - mint megküzdeni a rengeteg akadállyal azért, hogy egy helyi bor is asztalra kerülhessen. Pedig igény volna erre, információim szerint a városba érkező vendégek gyakran kérnek a tájjellegű ételekhez helyi borokat. De egyelőre még hiányzik a kis bortermelők és a vendéglátók együttműködése. Ehhez fontos lenne az is, hogy a jogszabályi háttéren is könnyítsenek a jogalkotók.
 Förhénci Horváth Gyula - Fotó: Szakony Attila |
|
forrásom a http://www.zalaihirlap.hu/gazdasag/20100723_stafeta