A Matolcsy György vezette minisztérium akként módosítaná a jövedéki törvényt, hogy bevezetné a magánfőzés intézményét. Ennek keretei között csak 18 évesnél idősebb gyümölcstermelő főzhetne pálinkát, de ő is csak a saját maga termelte alapanyagból. A formálódó szabályozás továbbra is tiltaná, a házilag kuktából, centrifugából, vagy boilerből barkácsolt pálinkafőző készségek használatát. Ehelyett csak az Európai Unióban engedélyezett, legfeljebb 100 literes berendezések használatát engedélyeznék, méghozzá csak úgy, ha azokat a előzetesen a vámhatóság is nyilvántartásba vette. A vámosok a főzés során is rajtatartanák a szemüket a magánfőzdéken. A munka megkezdése előtt három nappal ugyanis be kell jelenteni a hatóságnak, ha a cefrét le akarja valaki főzni. Tudatni kell, hogy milyen gyümölcsből és mennyi cefréből készül a pálinka. Jó hír viszont, hogy a jelenlegi hektoliterfokonként 1380 forintos adót nem kellene fizetni. A magánfőzők 50 liter 50 fokos pálinkát adómentesen készíthetnek, de ezt nem hozhatják kereskedelmi forgalomba. E mennyiség fölött vagy eleve eladásra szánt pálinka előállítása esetén már hektoliterfokonként 2761 forint jövedéki adót kéne fizetni, azaz annyit mint a kereskedelmi főzdéknek jelenleg. Ha valaki eladásra akar pálinkát főzni, akkor a munka megkezdése előtt be kell fizetnie a jövedéki adót és be kell szereznie a szükséges mennyiségű is.Végre kiderült: Így főzhetsz pálinkát!
Bár sokan reménykedtek benne, a jövőben sem főzhetne akárki piacon vásárolt gyümölcsből szabadon az erkélyen, a garázsban, a sufniban pálinkát -
A magánfőzdék nyakra-
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2010.06.27. 09:10
Így főzhetsz pálinkát!
Címkék: pálinka törvény pálinkafőzés magánpálinka
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr412112895
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.