Nemzetközi párlatverseny: Zimek a magyar (nemzet)győztes Igazi itthoni ízkülönlegességeket (spárga, levendula és fenyővíz párlat) is díjaztak 2010. március 17., Budapest – A Bécsben megrendezett Destillata 2010 nemzetközi párlatversenyen a 15 induló ország közül összesítésben a magyarok a harmadik helyet érték el, 77 éremmel. A legeredményesebbnek járó Nemzetgyőztes díjat idén a Zimek Manufaktúra* kapta, 11 éremmel. 2010-ben öt földrészről, több mint 1 600 párlattal nevezett 182 főzde, a legtöbben Ausztriából (98) érkeztek. Hazánkat 15 főzde képviselte, de olyan országokból származó párlatok is megmérették magukat a szakma legrangosabb viadalán, mint Ausztrália, Dél-Afrika, Hong Kong, az USA vagy Új-Zéland. A legkülönlegesebb „minták” az aranyérmes spárga és levendula, valamint az ezüstérmes fenyővíz párlatok voltak. Az egyetlen magyar praktizáló női főzőmester Adamik Anikó is sikeresen indult a Destillatán: főzdéje 7 éremmel zárta a versenyt. A hazai nyerteseknek a díjakat szerdán Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában. Az Ausztriában idén 19. alkalommal megrendezett Destillata a szakma legnagyobb nemzetközi párlatversenye, ahol kizárólag – cukor és aroma hozzáadása nélkül készült – 100%-os desztillátumok és likőrök méretnek meg. A 2010-es viadalon a nemzetközi bírák 15 ország, 182 kereskedelmi és bérfőzdéjének több mint 1 600 párlatát értékelték. A döntőben minden lakott földrész „próbája” díjazott lett, amelyek között szerepelt néhány távoli vagy egzotikus országból (pl. Ausztrália, Dél-Afrika, Hong Kong, USA és Új-Zéland) származó párlat is. A pályázók több mint fele Ausztriából (98) érkezett, Németországból pedig 45 műhely nevezett. A március 12-én zárult Destillatán Magyarországot 15 főzde 135 termékkel képviselte, amelyből 13 került a dobogóra, és így az összesítésben – csakúgy, mint eddig több évben is, Ausztria és Németország után – a bronzérmet érdemelte ki, 77 éremmel: 5 arany (ebből kettő az Év Párlata), 33 ezüst és 39 bronz. Az osztrák megméretés magyar Nemzetgyőztese idén a Zimek Manufaktúra* lett 11 éremmel, amelyből az Áfonya pálinka 2008 és az Irsai Olivér szőlő pálinka az év legjobbjai lettek, emellé a főzde a harmadik aranyát a szokatlan alapanyagból készült 2009-es Levendula párlatért kapta, valamint három ezüst és öt bronzéremmel jutalmazták őket. A legkülönlegesebb hazai díjazottak az ez évi versenyen a levendula mellett a szintén aranyérmes Spárga párlat (Brill Pálinkaház Kft.: 1 arany, 3 ezüst és 1 bronz) és az ezüstérmes Juniper Fenyővíz párlat (Vitalis Kft., Márton és lányai: 4 ezüst és 1 bronz) voltak. * (Treffpunkt GAR 2000 Kft.) A pálinka-gasztronómia lehetőségeinek kutatása, oktatása és persze mindennapi használata kiemelt szereppel bír a főzőmesterek és a főzdetulajdonosok számára. Több különleges tétel – mint például a levendula, a fenyővíz vagy a spárga párlat – kimondottan ebből a megfontolásból, gasztronómiai céllal születik, és a tulajdonosok tervei szerint évente előrukkolnak majd egy-egy újabb érdekességgel. Spárga párlat: a törvény szerint kizárólag gyümölcsből készülhet pálinka, ezért a párlat nevet kaphatta meg. Komoly szerepet szánnak neki a gasztronómiában: ételek mellé ajánlják, amivel még teljesebbé válik az ízélmény. Jelenleg Európában 2 párlat-előállító műhely készít spárga párlatot. A tolnai spárgából erős, intenzív illatú párlat készíthető (30 liter párlathoz mintegy 2 500 kilogramm spárgát használnak fel). A Nemzetgyőztes mellett a legtöbb díjat 2010-ben – a tavalyi Destillatán „újoncként” induló – Matheus Pálinkaház Kft. nyerte el (4 ezüst és 8 bronz), az idén első alkalommal nevező No. 1. Pálinkafőzde Kft. 2009-es REX pálinkái (a Meggy és az Irsai Olivér szőlő) pedig most 2 bronzérmet hoztak el. A GUSTO Pálinkákat forgalmazó Johanna Kft. (1 arany, 2 ezüst és 2 bronz) az 51%-os Irsai Olivér szőlő pálinkáért aranyérmet kapott, és a likőr kategóriában további 1 ezüst és 2 bronzérmet is nyert. Sikeresen szerepelt még a leginkább ágyas pálinkáiról ismert Bolyhos és Fia Bt. (2 ezüst és 6 bronz), valamint a – főzőüstök, erjesztési tartályok, hűtőház tekintetében – legnagyobb hazai kereskedelmi pálinkafőzdét üzemeltető Gombosi Pálinkafőző Kft. (3 ezüst és 3 bronz) is. Magyarország egyetlen jelenleg praktizáló női (kereskedelmi főzdés) főzőmestere Adamik Anikó, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. képviseletében is sikeresen indult a Destillata 2010 versenyen, hiszen kereskedelmi, illetve bérfőzetett pálinkával foglalkozó főzdéje 7 éremmel (4 ezüst és 3 bronz) zárta az osztrák megméretést. 2009-ben a pálinkarendelet törvényre emelkedésének következtében az elmúlt közel húsz évhez képest sokat változott a szakma, azon belül is a kóstolási és értékelési rendszer. Idén a másfél éve tartó válság hatásai és a Destillata bírálati-pontozási szabályrendszerének szigorodása ellenére az előző évihez képest nem változott jelentősen a versenyre nevezett párlatminták mennyisége, viszont ennek köszönhetően az eredmények az eddigieknél is nagyobb rangot adtak a győztes főzdéknek és pálinkáiknak, párlataiknak. Az idei Destillata 34 fős nemzetközi zsűrijének összetétele évről évre változik. Az ítészek folyamatosan kóstolótréningeken vesznek részt, valamint továbbképzéseken (pl. a karakterizáláshoz szükséges verbális ismeretszerzés, faj és fajtaismeret, szenzorikus képzés) fejlesztik tudásukat, majd vizsgát tesznek szakértelmükről. Az idén osztrák, német, svájci, olasz, cseh és 2 magyar szakemberből (Lovassy György és a tavalyi Év Főzőmestere címet elnyerő Vértes Tibor) állt össze a bírálók köre. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett „mintákat” legalább kétszeres szűrőn átjutva, négy szempont alapján értékelték: kiemelten fontos az illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás. ### Éremtábla a magyar indulókról: Nemzetgyőztes 2010: Zimek Manufaktúra (Treffpunkt GAR 2000 Kft.): 2 az Év Párlata, ezekkel együtt összesen 3 arany, 3 ezüst és 5 bronz Vitalis Kft. - Márton és lányai Pálinkák: 4 ezüst és 1 bronz Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 4 ezüst és 3 bronz Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop P.főzde: 3 ezüst és 1 bronz Brill Pálinkaház Kft.: 1 arany, 3 ezüst és 1 bronz Bolyhos és Fia Bt.: 2 ezüst és 6 bronz Gombosi Pálinkafőző Kft.: 3 ezüst és 3 bronz Matheus Pálinkaház Kft.: 4 ezüst és 8 bronz Pelle Párlatház Kft.: 2 ezüst és 2 bronz Kisrét Manufaktúra Kft.: 1 ezüst és 2 bronz Johanna Kft., GUSTO Pálinkák: 1 arany, 2 ezüst és 2 bronz VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 ezüst és 1 bronz No. 1. Pálinkafőzde Kft., REX Pálinka: 2 bronz Likőr kategóriában díjnyertes: Johanna Kft., GUSTO Pálinkák: 1 ezüst és 2 bronz ### Sajtókapcsolat: B&D ComMedia Kommunikációs Iroda (www.commedia.hu) Béres Anikó ügyvezető igazgató (tel.: 201-2512 vagy +36-20/943-4143; e-mail: aniko.beres(at)commedia.hu)
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2010.03.22. 08:14
Zimek a magyar győztes
Címkék: pálinka bor
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr401858426
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.