Túlszabályozás miatt lesz kevesebb magyar bor
ESZKÖZÖK:
Magyarország csak kifogástalan minőségű termékekkel képes helytállni a globalizálódó borpiacon - jelentette ki Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerdán Egerben, a XI. Egri Szőlészeti és Borászati Konferencián. Úgy vélte továbbá, hogy az Európai Unióban a termelés túlszabályozottsága versenyhátrányt jelenthet.
Fontosnak nevezte a képzést, a technológia fejlesztését és az ültetvénykoncentrációt. Példaként említette, hogy van olyan önálló magyar borvidék, ami egy kisebb ausztrál farm méretének felel meg.
Világviszonylatban felesleget termelnek a borászatok
Úgy vélte, hogy az Európai Unióban a termelés túlszabályozottsága versenyhátrányt jelenthet, és így nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió bortermelése csökken.
Tovább nehezíti az ágazat globális helyzetét, hogy miközben, mintegy 280 millió hektolitert termelnek évente a világban, csupán 230-240 millió hektolitert fogyasztanak el, így évente mintegy 30 millió hektoliter felesleg képződik.
Fontosnak nevezte a védett eredet erősítését, ezen keresztül is a hazai fogyasztók bizalmának megőrzését, hiszen adminisztratív intézkedésekkel, diszkriminációval ma már nem akadályozható meg a külföldi borok importja.
Magyarország ezt a bizalmat, egyedülálló ökológiai adottságaival, a borvidékek szakmai összefogásával tudja erősíteni - vélte.
Ugyanakkor megemlítette, hogy a fejlődést az ültetvények elöregedése és a tőkehiány, illetve a technológiai fejlesztések ebből eredő elmaradása akadályozza.
forrásom a http://www.deluxe.hu/cikk/20100122/horvath-csaba-tulszabalyozas-kevesebb-magyar-bor