Nem rózsás a bor helyzete
Aki gondosan kezelte a szőlőt, figyelt a szüret időpontjára, jó bort tudhat a hordóiban. Igaz, idén kevesebb szőlő termett, ám a gazdák szerint a minőség fontosabb, mint a mennyiség, merthogy úgysem lehet nagyon eladni.
Veres János csáfordi birtokán - annak ellenére, hogy október végét írjuk - a rizling teljes egészében még tőkén van, a szüretet majd csak három hét múlva kezdik. - A szőlő biológiailag érett, semmi baja nem lesz, alakuljon bárhogy az időjárás - fogalmazott ifj. Veres János, miközben a cukorfokot mérte. - Pontosan húszas, az értékes anyagok pedig nem vesznek el, inkább tovább koncentrálódnak. - Összességében országosan és borvidék szinten 20- 30 százalékos volt a terméskiesés - vette át a szót Veres János, aki a Balatoni Borvidék elnöke. - Ennek több oka volt. Az időjárás meglehetősen változatosan alakult, virágzáskor hűvös, esős volt, a borvidékek több részét jelentős jégverés érte, jött a peronosz, majd a nyár végi, ősz eleji meleg. Mindez hatással volt a mennyiségre, a cukorfokra és a savakra egyaránt. Aki odafigyelt a szőlőre, az jó minőséget takaríthatott be. S így lesz ez a borral is. Aminek a piaci helyzete nem rózsás. Sok pincészetben tele hordókkal várták a szüretet, jelentős tavalyi készletek halmozódtak fel. - Minden idők leggyalázatosabb árai alakultak ki, a tavalyihoz képest 10-30 százalékkal csökkentek az árak, ami nettó 40-50 forintot jelentett egyes fajták esetében. Ez messze az önköltség alatt marad, emiatt pedig sok gazda kivágta a szőlőjét, mondván: nem éri meg termelni. A megmaradt és a készülő készletek értékesítése is problémás lesz. Talán a lepárlási támogatás segít, ám erre még a pályázatot sem írták ki. Sajnos az uniós támogatásnak csak töredékét kapják a magyar gazdák, miközben több EU-s országból, s Dél-Amerikából tömegével érkeznek az olcsó borok. A magyar nedű és a termelők emiatt kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, s kerülnek még inkább. Feladni azonban nem szabad, sokan bíznak a jövőben, s szaktudásuk legjavát adva állítják elő boraikat. A vonyarcvashegyi Pincészeti Szövetkezet feldolgozójában a cabernet sauvignon a minap még a prés alatt volt. - A cukortartalom 21 fok, igen jók a színanyagok is - mutatta a fokolt mintát Seffer Imre, elnök. - Október közepén ugyanilyen cukorfokkal jött be az olaszrizling, de a korábban érő fajtákat is hasonló kondícióval vásároltuk, a szürkebarátnál volt 22 fokos must is. A pincészet mintegy 5 ezer hektoliteres tárolási kapacitással rendelkezik. - A készletezési lehetőségeink és a piaci palettánk lehetővé teszi, hogy a tagjaink termését szőlő vagy bor formájában egyaránt, a felkínált mennyiségben mindig fel tudjuk vásárolni - hangsúlyozta Seffer Imre. - Mivel kitűnő minőség jellemezte az idei szőlőtermést, meg tudtuk tartani a tavalyi felvásárlási árakat is. A szövetkezeti vezető hozzátette: az idei szüretelésű borok hosszabb érlelési, tárolási időre számíthatnak éppen a korábbról is meglévő jelentősebb készletek miatt. Seffer Imre említést tett arról, hogy a szüretre való készülődés kezdetén a szőlős-boros munkát érintő jogszabályi változások történtek, ezek részletesebb tanulmányozására most tudnak majd nagyobb figyelmet szentelni. A jó borral nem kell sok mindent csinálni, csak jól, jókor és jó eszközökkel - Fotó: illusztráció, archív Az újonnan megjelent jogszabályok alkalmazásával kapcsolatosan a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) asszisztenseként Brazsil Dávid, keszthelyi szakember elmondta, hogy azok a korábban elindult bor-reform részeként láttak napvilágot. - Az első szakasz már a múlt évben életbe lépett, a második idén augusztus 1-jével, de az új előírások alkalmazására vonatkozóan is megvannak az átmeneti rendelkezések. A minősítési rendszerbe azonban kerül egy újabb láncszem. A helyi borbíráló bizottságok fogják majd a borokat érzékszervileg minősíteni, ilyen módon döntve el, hogy az adott tétel megfelel-e az adott borkategória követelményeinek. Brazsil Dávid elmondta: mindennek gyakorlati tudnivalóiról, aktualitásairól a HNT gazdákat a hegyközségi rendszeren keresztül hírlevelekben tájékoztatja.Arra a kérdésre, hogy miként értékelhető az idei évjárat, s milyenek a piaci kilátások, a szakember így reagált: - A szüreti potenciál minőségi szempontból kimagaslónak tekinthető, most már a borászok odafigyelésén múlik a bor minősége. A jó borral egyébként nem kell sok mindent csinálni, csak jól, jókor és jó eszközökkel. Mindennek eredményéről Márton-nap után lesz igazán több ismeret. A piacon a jelenlegi kiélezett verseny mérséklődésére nem lehet számítani. A HNT most a kistermelői forgalmazás szabályozásának egyszerűsítését szorgalmazva igyekszik ebben segítséget nyújtani a gazdáknak. A Nyugat-balatoni Hegyközség borai szakmai képviseleti körben rendszerint április vége, május eleje időszakában mérettetnek meg. - A második fejtés után tartjuk az új borok versenyét - mondta Bernáth Tibor, helyettes hegybíró. - A zalai Balaton-parti települések sorban vállalják fel a házigazda szerepet, jövőre Gyenesdiás következik, rendezünk továbbá versenyt évente Cserszegtomajon és Reziben. Ezek a minősítések előzik meg a Balaton-felvidék borversenyét, ahol már csak arany- és ezüstérmes borok vetélkednek. Bernáth Tibor szerint is szoros mezőny várható. - A termésnek mintegy 95 százaléka van már a pincékben, a késői szedéseknél szinte rekord cukorfokok jellemzik a minőséget, kellő savkoncentrációval, ami alapanyag tekintetében kiváló. Hegyközségi tagjaink szakértelmét ismerve nagyon biztatóak a kilátások arra, hogy az idei évet minőségi bortermő évjáratnak könyvelhessük el - tette hozzá.
forrásom a http://zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20091027_marton_napra_minden_kiderul