A kerítés is kolbászból volt Békéscsabán
Békéscsaba - Négyszázhúsz csapat részvételével tartották meg Békéscsabán a XIII. Csabai Kolbászfesztivált. A négynapos rendezvényen étlen-szomjan senki nem maradt: a zsíros kolbászt házi pálinkával üthette szét a több ezer vendég, aki szombaton testközelből sajátíthatta el a kolbásztöltés fortélyát.
Csúf véget ért volna a tudósító és fotóskollégája, ha elfogadja mind a 420 induló csapat invitálását egy-egy kupica pálinkára. A versenyzők szerint ezen itóka nélkül képtelenség elképzelni egy kolbásztöltő versenyt. A H1N1 vakcina nevű csapat véleménye: kizárólag a pálinka jelenthet megoldást az influenza vírus ellen.
– Az A-típusú vírus ellen az alma-, a B-típusú ellen a barackpálinkát ajánljuk – mutatott az infúziós palackokban tárolt alkoholra a békéscsabai-orosházi csapat szóvivője, Kovács Zoltán ügyvéd. A H1N1 típusú influenza ellen – amit kismamák és 5 év alatti gyerekek is bátran fogyaszthatnak - pedig legutóbbi kutatásuk termékét, csapatuk kolbásztöltője, Manka néni jól megfűszerezett kolbászát ajánlották. Egyetlen mellékhatásaként az orvosokból is álló csapat a sűrű böfögést említette meg. S hogy a zsíros falatok, valamint a hozzájuk fogyasztott pálinka mennyire káros a szervezetre? – Ez a kombináció a legjobb a szívnek – magyarázta Lakatos Ferenc, az orosházi kórház kardiológiai osztályának vezetője.
Könyékig merülve a fűszeres masszába láttuk Fásy Ádámot is, aki hét éve erősíti Hozdeczky István alfaképző.hu csapatát. – Ebben nőttem fel, így a kolbásztöltés minden fázisából kiveszem a részem – mesélte a Zeneexpressz című műsor házigazdája. A Mesterhármas nevű formáció népszerű tagjához sokan odamentek, mindenki akart egy-két szót váltani a műsorvezető-énekessel. Fásy Ádám elárulta, hogy az enyhén csípős csabai kolbász a kedvence, amiből jó pár szálat szállít haza egy-egy kolbásztöltő fesztivál után.
A csapatok különböző technikával dolgozták fel a disznóhúst, ám a „Mi a titka a nyerő kolbásznak" kérdésre kivétel nélkül a jó fűszerezést említették meg. Az egyik legdekoratívabb csapat azonban nemcsak a só-bors-köménymag-pirospaprika megfelelő arányában bízott.
– Mellbedobással győzünk – mondta magabiztosan a Kolbászbűvölők csapatát erősítő Hirka Ilona. Sokat sejtető nevüket és pink-fekete szerelésüket figyelemfelkeltésnek szánták a 18-22 éves lányok – teljes sikerrel. Az elmondásuk szerint életükben először kolbászt gyúró fiatalok kézimunkájára sok vendég kíváncsi volt.
– Megérte Szegedről átjönni, végre kajálunk egy jó kolbászt – hangzott az elismerés a nézőként jelenlévő Puskás László szájából, miután belekóstolt lapunk, a Délmagyarország csapatának kolbász alapanyagába. Nem vitatkozhattunk a Kárász Csárda tulajdonosával: valóban megérte körbenézni a Csabai Kolbászfesztiválon.
forrásom a http://www.delmagyar.hu/bekescsaba_hirek/a_kerites_is_kolbaszbol_volt_bekescsaban/2121743/