Főzésre ösztönöz a remek termés A remek terméstől roskadozó fák ifjabb Nagy Árpád békéscsabai főzőmester szerint idén olyanokat is pálinkafőzésre ösztönöztek, akik eddig ezt nem tették. — Mázsaszámra termett a kertekben a gyümölcs, amiből a befőtt és a lekvár mellett a pálinkára is futotta. Ezért, és a pálinka italok közötti egyre nagyobb tekintélye miatt több az elsőfőzető — hangsúlyozta az Árpád Pálinkafőzde vezetője. „Olcsóbban jövök ki a kisüstivel, mint a gyógyszerrel” Ottlétünkkor is sorra iratkoztak fel az emberek a főzésre. Tavalyhoz képest az 1150 forint/liter árról 1250 forintra emelkedett az 50 fokos pálinka kiváltási ára, ebben a szeszadótól a bérfőzési díjig minden benne van. A száz forintos árnövekedés oka az 5 százalékos áfa- és a 6,3 százalékos jövedékiadó-emelés. — Még mindig olcsóbban jövök ki a kisüstivel, mint a gyógyszerrel, és jobb is az egészségemnek. Egy stampedli felér három tablettával — ecsetelte a 76 éves Csomós János, aki szilvával iratkozott fel a csabai főzdében. Elmondta: reggelente beveszi az egész napra felírt kilenc pirulát, délben és este viszont már inkább a féldecit választja. Közreműködik az utánpótlás Szelekovszky László Nívó-díjas békéscsabai fafaragónak barackja, szilvája és almája is terem, mindegyiket külön főzeti le. Sajógalgócon somfája is van, és egy hordó szilvacefréhez egy vödör somot önt. — A néphagyomány szerint a közeli településről, Mályinkáról rendelte ugyanilyen összetételben a pálinkát Mátyás király — magyarázta Szelekovszky László. A csabai fafaragó ügyel arra is, hogy legyen pálinkafőző utánpótlás, ezért unokáit bevonja az alma darálásába. Többségében azonban a fiatalabbak már nem bíbelődnek a gyümölcsök cefrézésével, a pálinkafőzéssel. A csabai főzdében idén barackból és meggyből már többen főzettek pálinkát, sőt korai, lepotica szilvából is. A bér- és kereskedelmi célú főzést meghatározott időrend szerint váltogatják, a hagyományos kisüstik mellett idén szamócából, faeperből, ribizliből és vadcseresznyéből is készítettek pálinkákat. Szüretelik a vörös szilvát Mialatt a térség pálinkafőzdéiben sorra készülnek a jobbnál jobb italok, megkezdődött a megye egyetlen földrajzi eredtvédett pálinkájához, a Békési Szilvapálinkához is alapanyagul szolgáló vörös szilva szüretelése. A különleges gyümölcs sikertörténete egészen az 1870-es évekig nyúlik vissza. Ekkor, a Körösök ármentesítésével párhuzamosan az addig jobbára gabonatermelő Békés megyei területek mellett lehetőség nyílott egyes gyümölcsfajták elterjesztésére is. Akit pedig a szilvából készült pálinka illata „megcsapott” úgy tűnik, el is kötelezte magát az itóka mellett. Így tett Koncz Jánosné is, aki 2004-ben Szentesről költözött Békésre, s idén először készített majd pálinkát. Mint mondta, kedves szomszédjuk ismertette meg velük a helyi hungarikumot. Az asszonynak valószínűleg nem kell majd csalatkoznia, hiszen — mint azt Békési Zoltántól, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk — a veres- vagy vörösszilva termesztésének adottságai éppen a Körösök völgyében a legjobbak az országban. A gyümölcs érdekes módon nem igazán igényel permetezést, a többi szilvával összehasonlítva lényegesen kevesebb kártevő fenyegeti az étkezésre nem annyira alkalmas termést. Töretlen népszerűség A veresszilva nem véletlenül lopta be magát az emberek szívébe, hiszen az ötvenes években az összes pálinka 90 százaléka ebből a gyümölcsből készült a térségben, s Békésen ez az arány még mindig nyolcvan százalékra tehető. Nem magbaváló gyümölcsről lévén szó, a legtöbben a szilva magjával együtt erjesztik a cefrét, ami később nem erőteljes, de mégis egyedi ízt ad a belőle készült italnak. Békésben egyébként 17 településen használhatják a vörösszilvapálinkára a földrajzi eredetvédett jelzőt. Jó tanácsok egy profitól Békési Zoltán kérésünkre elmondta, hogy mire kell leginkább figyelni a cefrekészítésnél. A pálinka alapjául tiszta, érett (nem rothadó) gyümölcsnek kell szolgálnia, aminek mindig egy szintén tiszta műanyaghordóba kell kerülnie. Az edényt hűvősre kell tenni, az alkoholos erjedéshez nem a meleg, hanem a 20-25 fokos hőmérséklet az ideális. A gyümölcs zúzása segíti az erjedést, s figyelni kell a cefre levegő elleni védelmére, oxigénre ugyanis nincs szükség a folyamathoz. Számos különleges termék készíthető a gyümölcsből A veresszilvából nem csak pálinka, hanem gasztronómiai termékek sora készíthető. A különleges szilvalekvár és az egyedi békési étel, a szilvalekváros tepertős papucs egyaránt ismert, kedvelt csemege. A szakemberek nagy jövőt jósolnak ezenkívül a röszternek, a sült húsok mellé kiváló szilvamártásnak is. forrásom a http://beol.hu/bekes/gazdasag/jo-a-gyumolcs-jo-lesz-a-palinka-is-250192
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.08.14. 11:39
Jó lesz az idei pálinka!
Címkék: pálinka
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr741308904
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.