A vadidegenekből álló kis csoportnak elbüszkélkedik borával (boraival) a borász, s az első egy-két pohárnyit ingyen kínálja. Majd amikor leülnek a hűvös présházban, máris az asztalra kerülnek a jellegzetes helyi borkorcsolyák, a stifolder (sváb recept szerint készített igen ízletes szalámi) és a házi sonka, sőt a darált bőrkés szajmóka is...
Lehet inni és érdemes vinni a szekszárdi borvidék országszerte, sőt határainkon túl is jól ismert borokból, s nem csupán az ízharmónia élvezete miatt, hanem egészségünk megóvása érdekében is. Hiszen orvosilag bizonyított, hogy a napi rendszerességgel elfogyasztott egy-egy pohárnyi vörösbor áldásos hatást gyakorol érrendszerünkre.
A szekszárdi borvidéken, a Pannon-tengerből kiemelkedő löszkúpokon évezredek óta foglalkoznak a szőlőműveléssel és a bor készítésével. A magas mészkőtartalmú talaj adottsága előnyösen befolyásolja a gyümölcs beltartalmi értékeit, hasonlóan Európa nagy borvidékeihez, tudom meg Módos Ernőtől, az Alisca Borrend alapító nagymesterétől. Tehát, mint a nagymester felsorolja, a talaj szerkezete és adottságai, a termőhely környezete és az évszázados termelési kultúra együttesen határozza meg a borok minőségét. Szekszárdon és környékén egyik sem hibádzik. Erről bárki meggyőződhet, aki megkóstolja a régi nagy fajták közül akár a kadarkát, akár a kékfrankost vagy az itt is termő világfajták bármelyikét. Minderre a mintegy húsz jegyzett nagyborász bármelyikének pincészetében adott a lehetőség.
- A vörösborok tekintetében hazánk 24 nagy borvidéke közül Villány és Szekszárd a meghatározó. De ha beleveszem a "versenybe" a fehérborokat is, Szekszárd mindenképpen benne van az első ötben - szögezi le Módos Ernő, majd képzeletbeli bortúrára invitálva úgy fogalmaz, hogy Szekszárd a bor és a művészetek szerencsés találkozásának színhelye, s többek között Garay Jánost, Babits Mihályt és Mészöly Miklóst említi, valamint olyan programokat, amelyekben együtt jelenik meg mindkettő. Külön kitér Sióagárdra, amelynek "egyedi bája a Leányvár", a dombra épült pincék sora, ahol a finom, behízelgő borok mellett remek ételekkel várják a látogatókat. Ott és a környéken a legjellemzőbb ételek között sorolhatjuk a pincepörköltet, illetve a kakasból vagy a marhalábszárból, valamint a vegyes sertéshúsokból készülő pörkölteket. Dunaszekcsőtől Dunaföldvárig pedig a halételek vannak a topon, különös tekintettel a tésztával kínált halászlére.
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, érdemes bejárni a Tolnai borutat is: a névadó tolnai mellett beiktatni egy bölcskei, paksi, bátaapáti györkönyi, lengyeli, kölesdi, pincehelyi látogatást. A csodás környezet mellett élményt nyújtanak az impozáns présházak és borpincészetek, a Duna-parton a löszfalba vájt pincék, Györkönyben a pincefalu, Simontornyán a vár, Kölesden a késő barokk református templom, illetve a barokk lelkészi hivatal. Szinte minden településen gazdag néprajzi gyűjtemény várja látogatóit, ahogyan a remek étkek és borok is. Ja, ne felejtkezzünk el Hőgyészről, a valamikor hermelinben gazdag településről, ahonnan hajdan ellátták az udvart az előkelőség privilégiumának számító hermelinprémmel. S ha Hőgyész, akkor szarvasgomba. A környéken hatalmas szarvasgomba-ültetvény található. Éppen ezért találták ki tavaly a helybeliek, hogy megrendezik a Mária-napi búcsúval egy időben a szarvasgombász búcsút. A rendezvényre az idén szeptember 12-13-án kerül sor szakmai tanácskozással, főzőversennyel és más izgalmas programokkal egyetemben. (www.szarvasgombanapok.hu)
Info
A szekszárdi borvidéken a borkorcsolyák társaságában kínált öt borfajta kóstolási ára 1500-2000 forint közötti összegbe kerül. Bortúrákra ajánlatot a Tourinform-irodák adnak, Szekszárdon a 06 (74) 315-198 telefonszámon.
forrásom a http://nol.hu/utazas/20090727-stifolderre_es_sonkara_csuszik_a_tolnai_bor