A horvát tengerpart nem kicsi. Ennek megfelelően bőven van hely szőlőnek is. Északon kicsit barátságosabba vidék, délen meg nincs is más, ami a meredeken megkapaszkodna, mint a szőlő. No de milyen szőlő? Hol és mit kóstoljunk, ha autentikus helyi terméket szeretnénk a poharunkban látni, ráadásul vannak némi elvárásaink a minőség tekintetében is? Horvátországban nem könnyű jó bort kifogni, ha nem ismerjük a lokális borkultot. De hát egy horvát is könnyen eltévedne egy magyar hipermarket borrengetegében. Olcsón sajnos ritkán futunk bele jó, vagy kimagasló tételekbe. A fehérboroknál 60 kuna, a vörösöknél inkább100 kuna az az ár, ami fölött már nagyobb eséllyel találunk jó bort. És akkor jöjjenek a helyi büszkeségek, a száznál is több helyi fajta közül néhány, amivel érdemes megismerkedni! Fehérek: Ha Isztria, akkor Malvazija (malvázia) – A színében sokszor megfigyelhetünk zöldes csillogást, de a szalmasárga szín a domináns. Illata akácvirág, sárga gyümölcsök virágának illata, íze akácméz és szárított sárga gyümölcsök íze. Általában száraz, de készül belőle félszáraz, félédes és édes bor is. Szárazon a halaknak és a tenger gyümölcseinek ideális kísérője 10-12 fokon, de a fehér húsokhoz, szárnyasokhoz is jól passzol. A barrique változat 14 fokon a legszebb. Ajánlott pincészetek: Matošević, Kozlović, Benvenuti, Kabola,Veralda. Ha Krk, akkor Žlahtina (ejtsd: zsláhtina) - Nevét az ősi nemes szóból származtatják, ennek megfelel a rangja is, hiszen az egyik legvédettebb horvát fehérbor készül a szőlőből. Eredeti otthona Krk szigete, ezen belül is a Vrbnik környéki ültetvények. Színében zöldessárga és friss, gyümölcsös aromákkal rendelkezik, harmonikus és kerek borként ismert. A kilencvenes évek elején felhígult, sokat telepítettek és korlátozásnélkül szüretelték, aminek köszönhetően elveszítette egyediségét, tömegbor lett belőle. Ma már vannak pincészetek, amelyek "kézművesebb" borokat készítenek, érdemesebb a 2000 utáni, fiatalabb évjáratokkal próbálkozni. Ajánlott pincészetek: Ivan Katunar, Nada, PZ Vrbnik. Ha Pag, akkor Gegić (ejtsd: gegics) - Egy szinte elfeledett fajta, amely a régi időkben isemrt borokat adott. A pagi sajt ideális kísérője lehet, ha fehéret választunk. Különleges és specifikus illatában, aromáiban felfedezhetjük a mediterrán füveket, gyógynövényeket, fűszereket, de még némi égetett fa is van benne. Az élénk savak és az erős alkohol érett, erős, pikáns bort őriznek, amely hosszabb érlelésre is alkalmas lehet. 10-12 fokon, tengeri ételek mellé ideális. Ajánlott pincészet: Boškinac. Ha Zadar, Sibenik, Split környéke, akkor Debit (ejtsd: debit) - Autochton fajtának tekintik, habár valószínűleg olasz eredetű. A debitből kapott bor általában száraz, friss bor, amelynek világosabb sárga a színe, érzékelhetően, de nem túltengő módon rendelkezik savakkal. Nagyon sok helyen még mindig hagyományos eljárással készítik, ami a reduktívhoz szokott internacionális ízlésnek kevéssé felel meg. Ráadásul a köztudatban még mindig tömegborként szerepel, ami szintén nem tesz jót az imázsának. De ha jól kezelik, megfelelő hozamkorlátozással és technológiával, akkor ízvilágában egészen közelít a sauvignon blanc-hoz – és ennek megfelelően izgalmas barrikolva is. Ahol érdemes próbálkozni: Vina Bibich (Bibić Alen borászata - ha igazán jó debitet akarunk kóstolni), illetve némileg gyengébb minőségben és olcsóbban: Vinoplod - vinarija d.d. Sibenik vagy Dalmacijavino. Ha Makarskától délre megyünk (Peljesac, Korcula…), akkorPošip (ejtsd: posip; Posip, Pošip, Pošip bijeli, Pošipak, Pošipica) – Autochton dalmát fajta, amely elsősorban Korcula sziget déli oldalán talált otthonra, kisebb mértékben Közép-Dalmáciában is vannak ültetvények. Fehér szőlőp, amelyből kiváló minőségű fehérborok készülhetnek. A borok általában aranyló sárga színvilágot képviselnek, erőteljes alkohollal. Sűrű, glicerines a pohárban, és kellemes ízvilág jellemzi, amelyhez 10 fok környékén felszolgálva elsősorban rákok vagy fehér húsú halak illenek. Gyakran használják különböző házasításokban is, ahol elsősorban a rukatac a párja. Sok termelő foglalkozik vele, érdemes megkóstolni Krajančić Intrada fantázianevű borát, amely szokatlanul friss, almás, akácos, helyenként vaníliás, illetve az Albert gazda által is megénekelt Grgić mezei virág illatú, citrusos, fahéjas aromájú pošipját. Alacsonyabb árfekvésben ajánlott megkóstolni a P.Z. Pošip, vagy a PZ Smokvica borait. Vörösök: Ha Isztria, akkor Teran (terán) – A legelterjedtebb vörösbor az Isztrián, amely rubinvörös színű, a piros gyümölcsök illatával, amelyben enyhén jelentkezik a szarvasgomba és a pršut illata is. Általában enyhe tannin, erős savgerinc - fiatalon nagyon lendületes bor, amelyet főleg barrikolás esetén célszerű szellőztetni. Vadhúsokhoz, szarvasgombás sajthoz és pršuthoz kiválóan illeszkedik 16-18 fokon. Ajánlott pincészetek: Marijan Arman, Coronica, Cattunar, Kabola. Ha Sibenik és Primosten környéke, akkor Babić (ejtsd: bábics) – Közép-Dalmácia egyik legjellegzetesebb fajtája, amely a legjobb minőséget Primošten környékén adja, de emellett Šibenik térségében és Korčula szigetén is otthon érzi magát. A babic szőlő feketébe hajlóan sötétkék. A bor általában erre rímelve feketés árnyalatokkal rendelkező sötétvörös színvilágú, gyümölcsös illatú, amelyben a kék és fekete bogyósok tűnnek fel. De ízében már felfedezhető a fekete olajbogyó, a dohány vagy a szegfűszeg is. Néhány termelő barrikolja, ami jól áll neki, ha rálelnek a helyes arányokra. Ajánlott pincészet: Gracin. Jó kóstolást! forrásom a http://bama.hu/baranya/kultura/borok-sos-vizhez-248090Borok sós vízhez
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.07.29. 18:02
Bor, nyaralás, Adria...
Címkék: horvátország bor borturizmus
Borok sós vízhez
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.